Magazin

Jednu stvar mnogi zaboravljaju, a važna je za zdravlje: Doktorka otkriva šta treba da imate u koferu kada putujete sa djecom

Sunčanica, trovanje hranom, povišena temperatura, ubod insekata, samo su neki od izazova koji vas mogu zadesiti na odmoru i upropastiti vam ljetovanje. Sve što važi za ponašanje kada ste kod kuće, važi i za more, izbegavajte izlaganje najjačem Suncu, nemojte se prejedati, maksimalno obezbjedite djeci bezbjednost i ne zaboravite na značaj zaštitnog faktora tokom sunčanja.

Jednu stvar mnogi zaboravljaju, a važna je za zdravlje: Doktorka otkriva šta treba da imate u koferu kada putujete sa djecom
FOTO: MITAR MITROVIĆ/RINGIER

Priprema za porodično ljetovanje, pogotovo ako putujete sa djecom može da predstavlja veliki izazov, a doktorka Ivana Begović Lazarević za RTS je objasnila šta obavezno treba da ponesemo u putnom prtljagu kada idemo na ljetovanje sa djetetom.

– U putnom prtljagu obavezno je imati probiotik, sredstvo za snižavanje temperature, nešto protiv alergije, nešto protiv ujeda insekata, neki od antihistaminika. Antibiotik se ne preporučuje. Dobro je i da djete koje ide na put ponese svoj vakcinacioni karton – rekla je doktorka Ivana Begović Lazarević.

Pročitajte još

U putnoj apoteci mnogi roditelji nose razne lijekove, kozmetiku, preparate, ali malo ko nosi vakcinacioni karton. U slučaju određenih tegoba i potrebe za ljekarom, važno je da ovaj karton imate kod sebe.

Kako za putovanja, ovo je takođe značajno i za ljeto kod kuće, suočavanje sa raznim virusima i bakterijama u vrtiću, a posebno na bazenima. Ističe da služba higijene Gradskog zavoda za javno zdravlje jednom nedeljno uzorkuje vodu sa otvorenih bazena i svi rezultati kvaliteta vode su zadovoljavajući.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije