Društvo

Jedva dovoljne dvije prosječne plate: Evo koliko jednu porodicu u Srpskoj košta mjesec dana života

Sindikalna potrošačka korpa za mart ove godine iznosila je 2.443,6 KM i prosječna plata ju je pokrivala sa 51,48 odsto, saopštili su iz Saveza sindikata Republike Srpske.

kupac u trgovini
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prosječna neto plata u Srpskoj isplaćena u martu 2023. godine iznosila je 1.258 KM i veća je za 2 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u februaru ove godine.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za: prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu. Porodice u Republici Srpskoj u martu su najviše novca trošile na prehranu – 1.094 KM, za stanovanje i komunalne usluge 620, za prevoz 225, te za tekuće održavanje domaćinstva 130 KM. Nabavka obuće i odjeće u martu je koštala 181 KM – navodi se u saopštenju.

Pročitajte još

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u martu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja – 1.643 KM, a najnižu platu dobili su radnici u građevinarstvu – 926 KM. Niske prosječne plate u martu ove godine primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja – 979 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo – 994 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu