Sudbine

"JEDVA SAM SE IZVUKLA, NOĆI SU BILE NAJTEŽE" Jasna opisala agoniju kroz koju je prošla u borbi sa korona virusom

Dr Jasna Ninčević (57), epidemiološkinja, prošla je pravi pakao boreći se sa koronom. Iako je bila zdrava osoba bez nekih hroničnih bolesti, virus ju je tako snažno ščepao da posljedice osjeća i danas.

"JEDVA SAM SE IZVUKLA, NOĆI SU BILE NAJTEŽE" Jasna opisala agoniju kroz koju je prošla u borbi sa korona virusom
FOTO: ROB ENGELAAR/EPA

  Ne želim plašiti javnost kliničkom slikom koju sam ja imala, jer se ovakvi slučajevi, srećom, javljaju u manjem postotku, ali važno je upozoriti da za dio populacije bolest može imati loš tok i neizvjestan ishod – rekla je dr Ninčević.

Njena borba s ovim opakim virusom počela je krajem marta, kada je počela sve brižljivo da bilježi i vodi svoj „Covid dnevnik“. Napominje da tada još nije bilo jasnih dokaza da je virus u lokalnoj transmisiji. Prvo je osjetila bockanje u grlu i blagu jezu, a potom je došla i jaka glavobolja koja je trajala danima. Nastavilo se jakim nagonom za povraćanje, a temperatura je išla i do 38,7. Naravno, sve je bilo propraćeno i opštom slabošću, bolovima i grčevima u želucu, bolovima iza grudne kosti i u leđima između lopatica.

Čula ukusa i mirisa su netragom nestala, a sve što pojede imalo je ukus metala. Počela je da joj se ljušti koža na stopalima, a za nedjelju dana su se stvorile i vrlo bolne rane. Tek nedavno je pročitala da su Danci prvi opisali i kožne promjene koje izaziva KOVID-19. I taman kad je nakon desetak dana pomislila da se bolest povlači, a tako je izgledalo, pojavio se kašalj koji nije prestajao do sredine juna.

– Izgubila sam ukus i njuh, sva hrana je imala metalni ukus. Koža na stopalima mi se oljuštila, i to su bile vrlo bolne rane. Tek nakon nekog vremena pročitala sam da su Danci prvi opisali i kožne promjene koje izaziva kovid. I tako nedjelju dana…

I kad je izgledalo da ide nabolje, negdje deseti, dvanaesti dan od početka bolesti, pojavio se – kašalj. Zanimljivo je da mi kašalj nije prestajao do sredine juna! Dakle, zahvaćeni su bili gotovo svi organi, rekla je doktorka za Slobodnu Dalmaciju..

Ispričala je da joj je najgore bilo tokom noći.

– Spasile su me inhalacije – rekla je doktorka uz napomenu da je zahvalna svojoj doktorki koja je svakodnevno vodila brigu o njenom zdravlju. Obje su bile srećne što su uspjele da izbjegnu odlazak u bolnicu.