Gradovi

JERINIĆ PORUČIO "CIK BIH krši Izborni i Zakon o upravnom postupku"

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić pozvao je Centralnu izbornu komisiju CIK BiH da potvrdi rezultate lokalnih izbora u Doboju s obzirom da je prema Izbornom zakonu BiH prošao predviđeni rok od 30 dana da se to uradi i da se ušlo u 58 dan, upozorivši da ova institucija krši Izborni i Zakon o upravnom postupku.

JERINIĆ PORUČIO "CIK BIH krši Izborni i Zakon o upravnom postupku"
FOTO: GRAD DOBOJ

Jerinić je poručio da CIK nije istražni organ, ali da treba konačno donijeti odluku i završiti sagu u Doboju, navodeći da u suprotnom ne garantuje za eventualne reakcije nezadovoljnih građana.

– Ne možete u nedogled, 58 dana, administracija šuti direktno pod uticajem određenih političkih partija – rekao je Jerinić na konferenciji za novinare.

On ističe da je nosilac liste SNSD-a za dobojsku Skupštinu grada Sanja Vulić sa punim pravom juče podnijela Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv članova CIK-a, kao i lidera SDS-a Mirka Šarovića i PDP-a Branislava Borenovića, koji su, kako kaže, uticali na odluku srpskih članova CIK-a, koji dolaze iz ovih partija, da se opstruišu izbori u Doboju.

Jerinić je novinarima uručio dokumente iz kojih se, kako kaže, otvreno vidi da članovi CIK-a Vanja Bjelica Prutina i Jovan Kalaba na ove pozicije nisu došli kao nezavisni i nepristrasni, već “direktni ljudi iz političkih partija”.

On kaže da su Šarović i Borenović u obavezi da daju konkretne odgovore građanima Doboja zašto su blokirali ovu lokalnu zajednicu i zašto ne žele da prihvate činjenicu da SDS i PDP nemaju gradske ni mjesne odbore, već povjereništva i da zbog njihovog nerada i nepotpunih izbornih listi nisu osvojili odbornički mandat.

Pročitajte još

– Meni je jasno da svoje frustracije pokušavaju na ovaj način da riješe, optužujući druge politike partije za svoj nerad, a ne da krivca traže sami u sebi – rekao je Jerinić.

On navodi da je svjestan činjenice da je Izborni zakon BiH loš, te da mu ne predstavlja problem da se izbori i ponove, ali da oko 70.000 građana Doboja ne smiju da budu taoci.

Jerinić je rekao da je zbog neobjavljivanja izbornih rezultata narušena stabilna politička situacija uspostavljena sa svim nivoima vlastima, zahvaljujući kojoj je Doboj započeo sa realizacijom brojnih kapitalnih investicija, a sve za dobrobit građana.

CIK BiH nije objavio rezultate lokalnih izbora u Doboju, a na sjednici 19. novembra usvojio je zaključak o pokretanju postupka utvrđivanja povreda pravila izbornog procesa ili izbornih prava na biračkim mjestima u izbornoj jedinici Doboj.

Predstavnici dobojskih odbora PDP-a, DNS-a, SDS-a, Narodnog pokreta “Banjaluka zove” i SP-a su 17. novembra, zbog, kako navode, uočenih izbornih nepravilnosti, potpisali zajednički zahtjev o ponavljanju lokalnih izbora u ovom gradu, koji je dostavljen CIK.