Digitalna Srpska

Jesu li KRITIČNI PODACI UGROŽENI: Japanska svemirska agencija bila meta sajber napada

Japanska svemirska agencija, poznata po svojim inovativnim raketnim i satelitskim operacijama, bila je meta sajber napada.

ispitivanja Ilon Mask
FOTO: TECH XPRESS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međutim, kako je naglašeno, do sada nema indikacija da su kritični podaci ili operacije bili ugroženi.

Portparol “JAXA” nije iznio konkretne informacije o vremenskom okviru napada, ali je naglasio da su potencijalni rizici otkriveni nakon upozorenja od strane eksterne organizacije. Odmah je pokrenuta interna istraga, čiji rezultati i dalje nisu javno dostupni.

Pročitajte još

Agencija je upoznata sa mogućnošću neovlašćenog pristupa, što ukazuje na postojanje određenih ranjivosti u mrežnoj infrastrukturi. Ova informacija je posebno značajna u kontekstu sve većeg broja sajber napada na ključne nacionalne i međunarodne infrastrukture.

Iako portparol nije identifikovao eksternu organizaciju koja je uputila upozorenje, ovaj incident ilustruje važnost saradnje između različitih agencija i institucija u borbi protiv sajber prijetnji. Takođe, podiže pitanja o mjerama koje se preduzimaju za zaštitu osjetljivih informacija u svemirskim operacijama, prenosi Telegraf.

S obzirom na to da istraga još uvijek traje, ostaje da se vidi koje će biti krajnje posljedice ovog sajber napada na “JAXA”. Ovaj događaj služi kao podsjetnik na stalnu potrebu za unapređenjem sajber bezbjednosti, posebno u oblastima od ključnog značaja kao što su svemirska istraživanja i operacije.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije