Svijet

Jeziva poruka američkog generala "Osjećam da ćemo se boriti protiv Kine 2025. godine"

General američkog zrakoplovstva izjavio je kako postoji mogućnost rata s Kinom za dvije godine te zatražio od svojih vojnika da se pripreme u skladu s tim.

SAD najmoćnije na svijetu
FOTO: JEON HEON-KYUN/EPA

General Majk Minehen, komandant Vazdušnih snaga američkog ratnogvazduhoplovstva, poslao je pisanu poruku svojim trupama:

– Nadam se da griješim, ali osjećam da ćemo se boriti protiv Kine 2025. godine – objavila je televizija NBC.

Predsjednički izbori

Istaknuvši da će 2024. godine biti održani predsjednički izbori i u SAD i u Tajvanu, koji je u sukobu suvereniteta s Kinom, Minihan je upozorio da u ovom razdoblju kada će pažnja Vašingtona biti usmjerena unutrašnjoj politici, Kina može iskoristiti priliku i krenuti prema Tajvanu.

Minihan je zatražio od trupa da se pripreme za takav sukob, uputio ih je da izvijeste o svojim naporima u tom pogledu do 28. februara.

Na ovu temu oglasio se i portparol američkog Ministarstva odbrane brigadni general Patrik Rajder.

– Fokus na miru Strategija nacionalne odbrane jasno pokazuje da je Kina sve veća prijetnja. Kao Ministarstvo odbrane, naš fokus je održati mir u Indo-pacifičkoj regiji radeći s našim saveznicima i partnerima – rekao je Rajder.

Pročitajte još

Filip Dejvisdson, tadašnji komadant američkih indo-pacifičkih snaga, izjavio je u svojoj izjavi Odboru za oružane snage Senata u martu 2021. godine da bi Kina mogla pokušati invaziju na Tajvan do 2027.

Ranije ovog mjeseca, američki ministar odbrane Lojd Ostin također se oglasio u vezi s mogućnošću invazije Kine na Tajvan.

– Nedavno smo svjedoci provokativnog ponašanja kineskih snaga i njihovih nastojanja da stvore novu normalu, ali imam ozbiljne sumnje znači li to neposrednu prijetnju invazijom – rekao je Ostin, prenosi “Avaz”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije