Svijet

PANIKA U PENTAGONU Kineski balon krstari američkim nebom

Visoki američki zvaničnik odbrane izjavio je u četvrtak da Pentagon prati sumnjivi kineski balon za nadgledanje na velikim visinama iznad kontinentalnog dijela SAD.

Pentagon
FOTO: TOP 5 ZANIMLJIVOSTI/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

Balon je prvi put primjećen u srijedu iznad mjesta Bilings u Montani, a prije toga preletio je i kroz vazdušni prostor Kanade. Trenutno i dalje lebdi iznad SAD, ali vlasti nisu želele da otkriju gdje se tačno nalazi.

– Pentagon već nekoliko dana prati balon koji se probija do severa SAD-a – rekao je portparol Pentagona general Patrik Rajder i dodao da američka vojska neće pucati na balon.

– On trenutno putuje na visini koja je znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja i ne predstavlja ni vojnu ni fizičku prijetnju ljudima na zemlji – rekao je Rajder.

Pročitajte još

– Uvjereni smo da ovaj balon za nadzor pripada Kini – rekao je visoki zvaničnik odbrane, i dodao da se aktivnost balona posmatra poslednjih nekoliko godina, uključujući i pre ove administracije.

Zvaničnik je rekao da je američka vlada sarađuje sa kineskom vladom kao i preko kineske ambasade u Vašingtonu i američke diplomatske misije u Kini.

Visoki zvaničnik odbrane je dodao da je snažna preporuka visokih vojnih lidera da ne preduzimaju kinetičke akcije zbog rizika po bezbjednost ljudi na tlu od mogućeg pada krhotina.

Zvaničnici su ocijenili da balon ima “ograničenu vrednost” iz perspektive prikupljanja obaveštajnih podataka, rekao je zvaničnik, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije