Politika

"Još jedan performans stendap političara" Vlast o zahtjevu za smjenu Čubrilovića

Narodna skupština nikada nije bila na nižim granama. Tako tvrdi narodni poslanik iz Kluba SDS Nebojša Vukanović, čiji je zahtjev za smjenu predsjednika NSRS skupštinska većina odbacila. Nedeljko Čubrilović odgovara da je sve rađeno po zakonu i poslovniku.

"Još jedan performans stendap političara" Vlast o zahtjevu za smjenu Čubrilovića
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Čubrilović kaže da svaki narodni poslanik ima pravo da predlaže tačke dnevnog reda, a kao i u svim parlamentima, skupštinska većina odlučuje o čemu će raspravljati.

– Svi narodni poslanici su, u svojim izbornim jedinicama, dobili podršku građana na izborima i oni su odgovorni svojim biračima.  Skupštinska većina je upravo zaštitila dignitet Narodne skupštine čuvajući jedinstvo i stabilnost pozicije. Narodna skupština sve vrijeme radi u skladu sa Ustavom, Poslovnikom i zakonom i tako će raditi i ubuduće – stoji u pisanom odgovoru predsjednika NS RS za Srpskainfo.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Predsjednik Kluba SNSD, Igor Žunić, smatra da su Vukanovićeve tvrdnje netačne i zlonamjerne.

Naime, Vukanović je kao razlog zahtjeva za smjenu predsjednika NSRS iznio stav da NSRS ne funkcioniše, da institucije ne rade po zakonu, da direktori i funkcioneri ne polažu račune o svom radu, da skupština ne radi po Ustavu i niz drugih tvrdnji.

– Zbog tih netačnih i zlonamjernih tvrdnji i insinuacija, stav skupštinska većine je bio da nema osnova za smjenu predsjednika parlamenta, koji je najefikasniji i najtransparentniji parlament u BiH, koji njeguje demokratiju i suprotna mišljenja i radi po zakonu i poslovniku – ocijenio je Žunić za Srpskainfo.

Tvrdi da zapošljavanje nekog činovnika, pripravnika, nije razlog za smjenu predsjednika Narodne skupštine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– A ako postoji greška u proceduri  i ako je nešto urađeno mimo konkursa, onda ima institucija upravnog inspektora, koji treba da reaguje po tom pitanju. Gospodin Vukanović je mogao da podnese tu vrstu prijave inspektoratu ako je želio da se taj problem riješi. Očito nije želja u rješavanju problema, nego se radi o još jednom performansu stendap političara – kazao je Žunić.

Pročitajte još

Potpredsjednik Narodne skupštine, Denis Šulić (SNSD), kaže da je skupštinska većina odlučila da se o toj tački ne raspravlja zbog toga što su tu navedene stvari koje se stavljaju na teret predsjednika skupštine, a koje nisu iz njegove nadležnosti.

– U inicijativi je navedeno da je predsjednik kriv što neko od ministara nije tu za vrijeme trajanje sjednica, a to je nešto što nije u nadležnostima predsjednika NSRS, koji je i sam, više puta pozivao ministre i ostale članove Vlade da redovno i ažurno budu prisutni na sjednicama – rekao je Šulić.

Osim toga, dodaje, Čubrilović na sasvim odgovarajući način predsjedava skupštinom.

– Najbolji argument za to je što dobija kritike i od nas iz vladajuće većine da je ponekad previše blag prema predstavnicima opozicije – kazao je Šulić za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Što se tiče zapošljavanja pripravnika, Šulić vjeruje da Čubrilović nije bio informisan o istupima te osobe na društvenim mrežama, ali isto tako Šuliću se čini da se u javnosti mnogo manipuliše sa tom informacijom.

– Govori se o “zapošljavanju državnog službenika”, “poslu za namještenika”, pa sve do “angažovanja savjetnika”, a u suštini se radi o angažovanju pripravnika u Službi Narodne skupštine, nikako u kabinetu predsjednika. Ukoliko je taj pripravnik prekršio interne akte skupštine, ili bilo koju zakonsku i drugu normu, smatram da ne bi trebao raditi u Narodnoj skupštini – jasan je Šulić.

On je istakao da su svi na Kolegijumu skupštine informisani da navedeni pripravnik ima izuzetne ocjene na studijama i da je postdiplomske studije završio sa prosjekom 10, te da se u odluci o davanju mogućnosti za obavljanje prirpavničkog staža Služba skupštine vodila tim činjenicama.

Prihvati notifikacije