Kolumne

JP OS BiH

Oružane snage BiH su javno preduzeće sa budžetom od 392 miliona maraka i sa oko 10.000 zaposlenih.

Slobodan Popadić
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kao u svakoj državnoj firmi, pare nestaju ni sami ne znamo kakao, razni Šojići se švrćkaju, a radnici nemaju ni za dovoljno grijanja, hrane, vode, zaštitne opreme.

Mehaniuzacija zarđala, čizme izlizane, donirani helikopter im se prevrnuo. Ipak, niko se ne buni jer “pos’o je dobar, a para laka”. Imaš radno vrijeme, pa kući na spavanje. Ili na drugi posao, kako ti volja. Ako imaš vezu da te pošalju u neku “mirovnu misiju” gdje se zarađuje – Bog da te vidi.

Možda je previše banalizovano, ali je stvarnost takva. Možete da je potvrdite, između ostalog, u izvještanima vojnog povjerenika, kome vojska otvara dušu.

Oružane snage su, u političkom smislu, slika i prilika BiH. Bošnjaci u njima vide “bedem BiH”, preslikanu Armiju BiH, ubijeđeni da, što je više vojnika, time je više Bosne. Prijaju im laži iz NATO kao su, u najmanju ruku, rame uz rame sa američkom vojskom, ne shvatajući geopolitički kontekst takvih hvalospjeva. Još ako na čelu imate takav psihološki profil kakav je Zukan Helez, čudno je da već nisu objavili rat i Srbiji i Hrvatskoj. U međuvremenu, nije im mrsko da se omrse u zapošljavanju i na višemilionskim tenderima koje raspisuje Ministarstvo odbrane BiH.

A, Srbi – k’o Srbi. Sve neće BiH, sve bi da ukinu “neprijateljske” Oružane snage, ali jednako trče da u njima zarade platu. Pa čak i da imaju svog načelnika Zajedničkog štaba!

Hrvati? Zna se. Oni su i u Oružanim snagama majorizovani, Komšić im bira oficire, a ljudi im pobjegoše u članicu EU i NATO, maticu Hrvatsku.

Pročitajte još

Ipak, bolje je da Srbi, Bošnjaci i Hrvati ručaju zajedno, makar i go pasulj, nego da se gledaju preko nišana. I to je jedino dobro u OS BiH. Ako već ne možemo da ih ukinemo, jer ne da ni Zapad ni Sarajevo, hajde da od njih, umjesto preduzeća pred stečajem, napravimo profesionalnu jedinicu sa manjim brojem ljudi, u kojoj se zarađuje pristojno, koja ima sve što joj treba i koja će biti na pomoći civilima već na prvoj kiši, snijegu ili zemljotresu.

Priče da sada imamo nekakvu vojsku, gluposti su veće od vraćanju obaveznog vojnog roka. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije