Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAD JE NOVAC JEDINA IDEOLOGIJA Političke partije sve dalje od svojih izvornih principa

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Bila ona demokratska, liberalna, socijalistička ili nacionalna, većina političkih partija ima samo jednu ideologiju, a to je: prigrabiti što više glasova kako bi se održali na vlasti ili došli do vlasti.

Govore ovo za Srpskainfo stručnjaci iz oblasti politike i komunikacija, naglašavajući da su lični interesi „sahranili“ ideologije političkih partija.

Bosna i Hercegovina je specifična po tome što ima najviše stranaka u Evropi, prema posljednjim podacima – oko 150. Stručnjaci smatraju da su se na tom nesređenom „političkom nebu“ mnoge stvari pobrkale, a mnoge stranke zaboravile zbog čega su osnovane.

Liberalne stranke okreću se nacionalnim interesima i sve više se vežu za jedan narod, one koje su nekada bile nacionalne sada idu u nekom drugom pravcu.

Interesne grupe

Politički analitičar Vehid Šehić smatra da se politička ideologija danas u većini partija uopšte ne osjeti. Nije prepoznatljiva.

– Kroz sve ove godine mnoge političke partije udaljile su se od svojih ideologija i sve više liče na interesne grupe. Kod mnogih, ne kod svih, motiv za bavljenje politikom vezan je za određenu korist, najčešće materijalnu, kao i za nepotizam. Kada politika izda svoja ideološka opredjeljenja, kada nestane moral i etika, onda imate političku situaciju kao što je u BiH – smatra Šehić.

Dodaje da se promjena „političkog puta“ partija jasno može vidjeti kada bi se napravila analiza svih izbornih obećanja, a dodatno je situaciju zamrsilo i to što živimo u podijeljenom društvu, u kom dominantnu ulogu igra vitalni nacionalni interes.

– Mnoge politčke stranke vode više računa o nekim kombinacijama nego o izvornim principima. Imamo mnogo nepricipijalnih koalicija, a još ćemo dugo čekati jasno profilisane stranke kao na Zapadu – zaključio je Šehić.

Borba za glasove

U odbranu političkih partija nije stao ni komunikolog Borislav Vukojević.

Foto: Privatna arhiva/Srpskainfo

– Ideologija u partijama BiH je samo jedna: prigrabiti što više glasova kako bi se održali na vlasti ili opoziciji na bilo koji način. Na primjer, po teoriji, SNSD bi trebao biti partija zaštite radničkih prava, partija koja se ne bavi nacionalnim pitanjima, a u praksi je nacionalno pitanje njihov prioritet. Dakle, ideologija kao dugoročni sistem vrijednosti jednostavno ne postoji, sve se svodi na klijentelistički odnos sa biračima i organizacijama – navodi Vukojević.

Politička analitičarka Ivana Marić smatra da se političke stranke u borbi za glasove često zaborave za svoje principe.

– Mnoge partije u BiH su se odmakle od prvobitnih ideologija, jer svi pokušavaju da dobiju glasove birača, a birači u BiH traže zaštitu nacionalnih interesa – smatra Marićeva.

Objašnjava da tu nema prepoznatljive ideološke matrice.

Foto: Klix.ba

– Kod nas se radi isključivo o podjeli resora, jer naše stranke više ni ne zavaraju ljude da kažu da imaju neki koalicioni sporazum. Oni jednostavno samo podijele resore i svom partneru daju da radi sve što želi – govori ona, te dodaje da ovo nije specifičnost samo BiH, već i ostalih zemlja.

Skretanje ulijevo

S druge strane, politikolog Drako Kuzmanović postavlja pitanje da li se političke partije u RS ali i BiH generalno vode bilo kakvom ideologijom ili su to isključivo interesi političkih partija i pojedinaca koji se nalaze u njima.

– U nekoliko izbornih procesa unazad gotovo nijedna politička partija nije ponudila konkretan politički program niti korake njegove realizacije, koji zapravo predstavljaju konkretizaciju političke ideologije – smatra Kuzmanović.

Kao primjer navodi SDS koja je, kaže, potpuno odstupila od vlastite desno orjentisane ideologije i skrenula potpuno ulijevo, zauzimajući ideološku poziciju koju bi trebao da zastupa SNSD.

– Naročito je opasno to što se niti jedna politička partija u RS ne vodi idealima istinskog patriotizma čiji pojam ne podrazumijeva samo slatkorječivost o RS, njenim institucijama, narodu i besmisleno kritikovanje tuđih postupaka, već preduzimanje konkretnih koraka u cilju poboljšanja ekonomske pozicije RS i njenih građana, zaštiti državnih granica – navodi on.

Kuzmanović zaključuje da se stiče utisak da, bilo kakva ideologija ili zvijezda vodilja, osim ličnih interesa ustvari ne postoji ili je, ako i postoje neke naznake, ona potpuno iskrivljena.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO