Banjaluka

Kada će početi poštovati instituciju lokalnog parlamenta "Nismo imali odavno bahatije i neodgovornije odbornike"

Bahatost većine banjalučkih odbornika prešla je crvenu liniju kada je po treći put sjednica Skupštine grada otkazana zbog kvoruma.

skupština grada Banjaluka
FOTO: A. ČAVIĆ/GRAD BANJALUKA

Zbog toga svega, najviše ispaštaju Banjalučani koji neće imati ni besplatne karte, građevinske dozvole i sve ono što je u proteklom periodu trebalo da bude besplatno. 

Kada protesti od strane skupštinske većine nisu urodili plodom, počelo je sa ovim vidom opstrukcije, a to je konstantno uništavanje rada Skupštine grada. 

“Vratite mandat”

Novinar Ljubinko Spasojević kivan je zbog svega. On je istakao da odgovorno tvrdi, jer više od dvije decenije, kao novinar, prati rad gradske Skupštine, da nismo imali bahatije i neodgovornije odbornike. 

– Treba ih svijećom tražiti i po ulici skupljati. Sve razumijem, da postoje objektivni razlozi za nedolazak na sjednice, ali ako se zbog nekog drugog posla ne može stizati na sjednice, vratite mandat i ustupite prostor nekome sa liste svoje političke partije. Nekome ko će dolaziti na posao. Ni ja kao novinar ne mogu raditi u tri medijske kuće, a treba mi novac – rekao je Spasojević. 

Prema tome, kaže on, dragi odbornici, poštujte zgradu koju je Ban napravio, salu u kojoj radite, poštujte novinare i snimatelje koji satima, danima, godinama prate šta izgovarate i to šire dalje, poštujte svoje glasače i na kraju poštujte sami sebe i dolazite na posao. 

– Onima koji redovno dolaze, kapa dolje. Stoga, hajde da vratimo Skupštinu tamo gdje joj je mjesto – poručio je on. 

Građani izgubili povjerenje u odbornike

Ni građani više nemaju povjerenje u odbornike. Jedan od mještana naselja Obilićevo istakao je da se svaka tura odbornika na neki svoj način bahatila, a da smo mi (građani) sve to mirno gledali i da se niko nije ozbiljnije pozabavio tim stvarima. 

– Još uvijek sam optimista i vjerujem da će doći trenutak kada ti koji su izabrani od svojih sugrađana shvatiti da su zamjenjivi, da nisu nedodirljivi i da će njihovo nepoštovanje doći na naplatu. Mora doći trenutak kada će ljudi, biračko, nebiračko tijelo shvatiti da su ipak oni ti koji imaju moć, a ne oni koje su birali – poručio je on. 

Pročitajte još

Odbornik u Skupštini grada Saša Lazić istakao je za Srpskainfo da je izgubio nadu da se u ovom mandatu može išta uozbiljiti. 

– Bar do kraja ovog mandata ozbiljniju situaciju ovdje ne vidim. To su političke igrarije, smicalice, dogovori. To se ne zna ko koga, ko s kim. Nikada ovako nije bilo. Ali, pogotovo, ne bih sada da krivim građane i narod, ali da ima malo više energije u narodu pa da se izvrši pritisak na sve njihove predstavnike. Da se izvrši pritisak, da se radi ljudski i da bude to čast i obaveza ta pozicija, funkcija odbornika i predsjednika Skupštine i gradonačelnika. Neće oni reći da im to nije čast, ali niko se tu ne ponaša u skladu s tim – istakao je Lazić.

Međusobne optužbe

A dok se Banjalučani bune zbog bahatosti pojedinih odbornika u Skupštini, gradonačelnik i SNSD nastavljaju da se optužuju. 

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je istakao da je još jedna nezavršena sjednica iza nas. 

– Treća sjednica za redom propada zbog nedostatka kvoruma, pa se pitam čija je to odgovornost i nesposobnost. Ukoliko nema materijala za rad, odgovornost je moja, ukoliko nema kvoruma, to je u nadležnosti rukovodstva Skupštine – rekao je Stanivuković. 

Kako je naveo, posve je jasno da skupštinska većina predvođena SNSD-om neće da riješi pitanje stipendija, subvencija poslovnim subjektima Gajeve ulice, javnog prevoza po povlaštenim cijenama, dvorane na Laušu, ali ni slučaj kina „Kozara“.

– Nažalost, zbog takvog stava od septembra neće biti karata za javni prevoz po povlaštenim cijenama, nema ni konkursa za učeničke stipendije za koje imamo novac, ne žele da usvoje odluku o upravljanju dvoranom na Laušu, kako bi djeca u OŠ Sveti Sava mogla normalno započeti školsku godinu, a odbili su i prijedlog dodjele subvencija poslovnim subjektima u Gajevoj ulici, koji zbog rekonstrukcije posluju u otežanim uslovima – rekao je Stanivuković. 

Nikad gori saziv

Skoro sve nabrojane odluke već su donesene na prethodnim sjednicama, ali sve čekaju jer još nisu objavljene u Službenom glasniku.

draško stanivuković i ljubo ninkovic gradonačelinik i predsjednik skupštine grada bl
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković za sve krivi gradonačelnika, rekavši mu da je za objave odluka u Službenom glasniku zadužen sekretar Skupštine koji, ako ćemo politički, nije iz SNSD. 

– To dalje implicira da ni ja, a ni odbornici SNSD, ni na koji način ne možemo da utičemo na to kada će odluke biti objavljene u Službenom glasniku. Sve što se događa posljedica je Stanivukovićevog bahatog ponašanja jer je, podsjetiću, sekretar Šukalo upućen na bolovanje nakon incidenata s gradonačelnikom. Dosta s lažima, gradonačelniče – poručio je Ninković.

Novi termin sjednice nije poznat, a dok se oni dogovore ko je u pravu, a ko nije, Banjaluka će za malo manje od godinu dana ispratiti očigledno nikad gori saziv u lokalnom parlamentu.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije