Svijet

“Kada čujemo sirene za uzbunu, imamo minut i po da se sakrijemo” Olga se javila iz Tel Aviva i opisala trenutno stanje u Izraelu

Olga Izrael Dojč , potpredsednik NVO "Monitor" uključila se uživo iz Tela Aviva i putem Vajber poziva ispričala kakvo je trenutno stanje u Izraelu.

palestinske žrtve poslije bombardovanja izraelske vojske
FOTO: BELAL KHALED/ANADOLIJA

Nakon što se zahvalila na kontinuiranom interesovanju za dešavanja u Izraelu podijelila je najnovije podatke od jutros:

– Noćas i jutros su rakete udarale u okolini Izraela. Izraelska vojska je zaustavila prodiranje Hamasovih terorista u Izrael. Ulazak u naseljena mjesta, upadi u kuće i širenje straha doveli su do stanja nacionalnog šoka. Ovako nešto nije se desilo od osnivanja države Izrael. Sve kroz šta sada prolazimo, konsolidovalo je naciju i osjećaj tog jedinstva je nevjerovatan – rekla je Izrael Dojč.

Ona je juče vodila autobus od 60 volontera u Berševu, južni grad Izraela, da podijele pakete hrane i pića vojnicima koji su hospitalizovani:

– Stotine Izraelaca se mobilisalo da nekako pomogne. Zabrinuti smo jer se otvaraju dodatni frontovi, i sve vrijeme imamo raketiranje iz Libana i pokušaje da njihovi terirotisti i vojnici uđu u Izrael. Ljudi su zabrinuti zato što, ako bude nekoliko frontova, to će uključiti cijelu zemlju u rat – istakla je.

Prvi udarni dan bio je u subotu:

– Mi nisamo u direktnoj blizini, udaljeni smo 45 kilometara od Gaze. Od momenta oglašavanja sirena za uzbunu, i udara imamo minut i po da se sklonimo. Svaki stan ima bezbjednu sobu to je betonski stub u zgradi sa čeličnim roletnama i betonskim vratima… Kako ste bliži Gazi to se smanjuje vrijeme za koje možete da stignete do skloništa – rekla je.

Pročitajte još

Do daljnjeg nema škole za djecu u Izraelu

– Djeci je najbolje da budu uz svoje roditelje. Mi ne možemo da priuštimo redovnu rutinu, da odlazimo na posao i ostavljamo djecu u školu. Trenutno je mobilisano preko 300.000 rezervista i ako na to dodate momke koji su na redovnom vojnom roku to je oko pola miliona mobilisanog stanovništva, ako oduzmete od toga djecu i nemoćne, gotovo je sigurno da je pola sposobnog stanovništva u vojnoj službi. Mi ovdje imamo aplikacije za vojnu uzbunu, ja sa prozora zgrade vidim kada se njima pojavi uzbuna, i instrukcije i organizacija za zaštitu od vojnog udara je izuzetna – na sreću i na nesreću… – istakla je Izrael Dojč.

Na pitanje voditelja kako je i zašto došlo do ovih dešavanja, uprkos znanju da je u Izraelu druga na svijetu najjača špijunska organizacija na svijetu MOSSAD (sa 3 biliona dolara budžeta i 7.000 obavještajaca širom svijeta), Dojč nema odgovor na pitanje, ali je naglasila:

– Svi smo zatečeni i zabrinuti i iznenađeni napadom Hamasa. Ovo nije običan napad iz Gaze. Navikli smo na vojne cikluse od dva, tri, do sedam dana, da ispaljuju do 2.000 raketa iz Gaze. U posljednjih nekoliko dana ispaljeno je oko 5.000 raketa i jasno je da je mjesecima pripremano i da su imali podršku Irana. Uz naše ogromno iznenađenje i propuste izraelskih službi ovako nešto je bilo mimo očekivanja – ispričala je Izrael Dojč, piše Kurir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije