Hronika

Kako je došlo do OGROMNE KRAĐE u ŠG "Borja": Moćnici štitili kriminalce, pa dijelili dobit

Kriminalistička policija MUP Republike Srpske već mjesecima istražuje ogromnu krađu šume na području Teslića, a koja je počinjena zadnjih godina i skoro dovela do propasti ŠG „Borja“, saznaje Srpskainfo.

Kako je došlo do OGROMNE KRAĐE u ŠG "Borja": Moćnici štitili kriminalce, pa dijelili dobit
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

 Prema našim informacijama, sumnja se da je riječ o višemilionskoj šteti, ali koju će biti veoma teško i tačno utvrditi, zbog toga što je, kako tvrde upućeni, dobar dio krađe zataškan.

Upravo zbog ovih velikih krađa šume onemogućeno je i normalno poslovanja ŠG „Borja“.

Izvor Srpskainfo uključen u rad Šumskog gazdinstva „Borja“ tvrdi da su u zloupotrebe i samu krađu šume uključeni brojni moćnici, ali i bivša rukovodstva ovog preduzeća.

Istraga

I u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrdili su nam da istražuju krađu šume na području Teslića.

– Službenici Uprave kriminalističke policije MUP Srpske već tri mjeseca vode istragu u vezi s krivičnim djelima „šumska krađa“, a na štetu Šumskog gazdinstva „Borja“ Teslić. Istragom je obuhvaćeno više osoba – rekla je portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Ona je dodala da se sve radnje oko istrage preduzimaju pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

Kako Srpskainfo saznaje, policija već mjesecima iz kancelarija „Borja“ iznosi brojnu dokumentaciju, zbog čega su mnogi u strahu.

Golet

Sagovornici, uključeni u ovaj problem, ističu da cijeli Teslić zna da se već godinama kradu najkvalitetniji trupci i na taj način pojedinci stiču ogromna bogatstva, dok drugi ispaštaju zbog toga.

Pročitajte još

Izvor Srpskainfo otkriva da je na samo jednom lageru pronađeno više od 1.200 kubika hrasta i bukve bez ikakve dokumentacije, a koji predstavljaju veoma kvalitne drvne sortimente. Kolika je samo tu šteta najbolje govori podatak da kubni metar ovih sortimenata vrijedi više stotina maraka.

– U jednom drugom odjelu pronađeno je čak 2.300 panjeva, što znači da je samo tu nelegalno posječeno 2.300 stabala. Zbog toga je šuma uništena i osakaćena – poručuje naš sagovornik.

Ističe da se pojedini pošteni radnici ŠG „Borja“ pokušavaju boriti protiv ovog problema, ali da je to veoma teško.

Čečava

– Radi se o velikom kriminalu i korupciji, u čemu učestvuju brojni moćnici. Upravo ti moćnici imaju veliki uticaj na poslovanje „ŠG „Borja“ i na samo imenovanje rukovodstva u ovom preduzeću. Zbog toga se nekažnjeno izvlače – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, u krađi je najgore prošla Čečava, potom i Očauš, a upravo u tim predjelima raste najkvalitetniji hrast na ovom području.

– Kada se ide u krađu šume, oni uvijek biraju najkvalitetnije trupce. U samu krađu uključeni su i pojedini radnici ŠG „Borja“, koji takođe moraju za to odgovarati. Čudno nam je i da ta istraga toliko traje, jer svi u Tesliću znaju ko je odgovaran za to. Ukoliko uskoro ne bude rezultata, tražićemo međunarodnu pomoć – kaže naš sagovornik.

Iako izvor Srpskainfo iz policije tvrdi da bi uskoro mogli biti podneseni izvještaji protiv odgovornih za krađe šume i uništavanje poslovanja ŠG „Borja“, radnici tog preduzeća vjeruju da će se i ovaj put odgovorni izvući bez kazne.

– Na pojedinim mjestima u Tesliću izvršena je doslovno gola sječa šume. Na mjestima gdje je uvijek bila velika količina kvalitetne šume sada se nalaze samo proplanci sa po kojim panjem. Sve je to ukradeno, a prema nekim informacijama veći dio te ukradene šume je na različite načine izvezen u inostranstvo – tvrdi naš sagovornik.

Saradnja

Da bi dokumentovali krađe, pojedini mještani i radnici ŠG „Borja“ su dijelove gdje je izvršena gola sječa snimili dronovima, kako bi pokazali razmjere krađe.

Jedan od naših sagovornika iz Teslića tvrdi da se krađa šume u tom gradu obavlja uz odobrenje pojedinih osoba, koje su veoma uticajne.

– Niko toliku količinu šume ne može sam ukrasti. Sve se radi uz saglasnost i pomoć veoma moćnih ljudi u Tesliću. Svi znaju da upravo jedan takav sarađuje sa čovjekom koji ima svoju firmu koja se bavi preradom drveta. Upravo za njega se sumnja da je najviše učestvovao u krađi šume. Međutim, taj čovjek je pod zaštitom ne samo lokalnog moćnika, nego još jednog jako uticajnog čovjeka – ističe naš sagovornik.

Dodaje da upravo zbog toga sumnja da će neko od njih odgovarati.

Štrajk

Nezadovoljni radnici ŠG „ Borja“ juče su u Tesliću održali štrajk upozorenja zbog katastrofalnog stanja u kojem se nalazi ovo preduzeće. ŠG ‘’Borja’’ duguje sedam miliona maraka obaveza, a 1,3 miliona maraka je gubitak koji su imali prošle godine, dok su radnici poslednju platu dobili za septembar.

Dušan Marković, predsjednik Sindikalne organizacije u ŠG „Borja“ i Sindikata u JP „Šume RS“, rekao je za Srpskainfo da štrajk nije usmjeren protiv nekog pojedinca lično, već samo da ponovo ukažu na katastrofalno stanje u preduzeću.

– Vjerujem da je dug koji se spominje mnogo i veći, jer na neke plate nisu uplaćeni ni doprinosi. Iako su nas neki optuživali, ovaj štrajk nema veze s promjenama na direktorskim funkcijama – istakao je Marković.

Uprava JP „Šume Srpske“ u petak je donijela odluku da Slaviši Opačiću ne produži mandat na mjestu v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Borja”, jer Opačić nije uspio da “smiri duhove” u gazdinstvu, nego je i sam završio na prijavi policije zbog navodnog namiještanja tendera. Zbog toga su se u Upravi “Šuma” odlučili da imenuju lokalnog inženjera šumarstva Vladimira Đukarića, ali ta odluka nije naišla na odobravanja pojedinih radnika.

Prihvati notifikacije