Hronika

KAKO JE EKSPLODIRAO SANDUK USRED SAHRANE Policija vrši istragu, a porodice ćute

Policija i dalje utvrđuje sve okolnosti pod kojima je u četvrtak na pravoslavnom groblju u Bečeju, eksplodirao suvi led u plastičnim flašama stavljen u mrtvački sanduk pored tijela pokojne D. G. (72), koja je tog dana trebalo da bude sahranjena. Dijelovi sanduka su se razleteli na sve strane kapele i lakše povrijedili D.A. (71) iz Žablja, rođaku pokojnice.

KAKO JE EKSPLODIRAO SANDUK USRED SAHRANE Policija vrši istragu, a porodice ćute
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

O nemilom događaju je obavešteno nadležno tužilaštvo, a kako Novosti saznaju, prikupljaju se svi dokazi kako bi se utvrdilo da li eventualno ima elemenata krivičnog djela i, ako ima, ko je odgovoran.

Ukoliko bi se utvrdilo da postoji nečija odgovornost, to bi se onda moglo kvalifikovati kao izazivanje opšte opasnosti iz nehata – kaže izvor iz istrage – Mora se ustanoviti ko je stavio suvi led u plastične flaše. Sigurno je da niko nije želio da se dogodi to što se desilo u kapeli.

Dan poslije nesvakidašnje nesreće, porodica i rodbina pokojne Bečejke nisu bili raspoloženi da govore za javnost.

– Porodica ne želi da daje nikakve izjave – kratko je rekao jedan rođak pokojne D. G. – U žalosti su i neprijatno im je zbog svega što se dogodilo.

I u Žablju, porodica D.A, koja je prilikom eksplozije zadobila posekotinu ispod oka, nije bila voljna za razgovor sa novinarima.

– Nemamo šta da kažemo – kratko je rekao čovjek koji je otvorio kapiju porodičnog doma, a na pitanje reportera kako se osjeća povređena, odgovorio je da je ona sada dobro.

Do nesreće je došlo oko 11.15 u kapeli na Pravoslavnom groblju u Bečeju. U jednom trenutku odjeknula je snažna eksplozija, i u prvi mah niko od prisutnih nije znao šta se zapravo dogodilo. Prema dosadašnjim saznanjima, usljed toplote, eksplodirao je suvi led stavljen u plastične flaše, koje je rodbina donela i stavila u mrtvački sanduk. Sa flaša, međutim, nije bio odvrnut čep.

U bečejskom Komunalnom preduzeću kažu da je porodici dan ranije, kao i uoči sahrane, sugerisano da nema potrebe da to rade, ali da ih nisu poslušali. Poslije nemilog događaja, tijelo pokojnice je premješteno u novi drveni sanduk, te je sahrana obavljena.

Sreća da nisu bile staklene flaše

Kako kaže Novosti izvor iz istrage, sreća u nesreći je to što je suvi led koji je eksplodirao usled toplote, bio stavljen u plastične, a ne u staklene boce.

– Da je kojim slučajem bilo drugačije, ko zna šta bi bilo, jer su dijelovi staklene flaše mogli opasnije da povrjede – kaže sagovornik Novosti.