Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAKO KORONA VIRUS UNIŠTAVA KARTELE Cijena droge je otišla U NEBO, a posao PROPADA

Svijet
Autor:

Foto; Juan Carlos Cruz/EPA

Zatvaranje granica i ograničenje vazdušnog saobraćaja doveli su do eksplozije cijena droge, što veoma dobro osjećaju narko karteli, kojima nedostaje i sirovina za sintetičke droge. Usljed toga povećao se broj pljački i borbi za teritoriju, piše Dojče vele (DW).

Stanovnici Meksiko Sitija na pijaci Tepito mogu pronaći maltene sve – od markirane odjeće, monitora i televizora, do igračaka, naočara, dronova i mobilnih telefona – a većina tih stvari su kineske kopije zapadnih proizvoda, dok se “ispod tezge” prodaju droga i oružje.

Lavirint uličica i štandova se nalazi pod kontrolom organizovanog kriminala, a glavnu riječ tu vodi banda “Union tepito”. Svi koji tamo prodaju moraju bandi da plate “taksu”, od čega kriminalci nedjeljno zarade stotine hiljada pezosa.

Naime, u Tepitu se proizvodi prodaju bez garancije i fiskalnih računa. Cijene su stoga toliko povoljne da se između tezgi stalno tiskaju nepregledne gomile kupaca, navodi DW. Sada je, međutim, zbog pandemije novog korona virusa kupaca neuporedivo manje, a isporuke iz Kine kasne već dva mjeseca.

– Naši posrednici su morali da obustave letove za Kinu, pa više nemamo mnogo robe i umjesto nje prodajemo domaće i američke proizvode – rekao je prodavac tašni Edson Navaro.

Prodaja je pala za čak 50 odsto, ali kriminalni klan i dalje traži od prodavaca da plate “taksu”, pa su prodavci u krizi. Kriminalci su počeli sa otmicama i ubijanjem onih koji im ne plaćaju redovnu sumu, što je dovelo dotle da se jedna grupa trgovaca obratila gradskoj upravi i zatražila zaštitu nacionalne garde.

Korona virus je zaustavio i isporuke hemikalija iz Kine koje služe za proizvodnju sintetičkih droga, posebno fentanila koji je zamena za opijum. Kineska provincija Hubej, čiji je glavni grad Vuhan epicentar iz kojeg se pandemija proširila svijetom, bila je jedan od velikih centara za poslove sa drogom. Ovaj problem je posebno pogodio velike kartele: Sinaloa i Halisko nueva generasion (CJNG).

Vođa kartela Sinaloa Majo Zambada naredio je da se drastično povećaju cijene sintetičkih droga, pa tako pola kilograma metamfetamina, poznatijeg kao kristal met, košta 567 umjesto dosadašnjih 95 evra.

Šverc droge u Sjedinjene Američke Države je takođe djelomično prekinut.

Prije pet dana smo posljednji put prenijeli nešto, i to samo tri kilograma. Imamo dogovore sa graničnom policijom i naši šverceri znaju koje prelaze moraju da koriste. Ali, sada su mnogi prelazi zatvoreni, pa je posao postao rizičniji – rekao je za internet-portal Blogdelnarko jedan švercer iz Meksikalija, prenosi DW.

Pošto je većina letova iznad Latinske Amerike ukinuta, organi bezbijednosti mnogo lakše na radarima prepoznaju švercerske avione. Tako je prije nekoliko dana u Hondurasu lociran mali avion natovaren drogom koji je morao da prinudno sleti – dolazio je iz Kolumbije a bio je prijavljen kao ambulantno vozilo.

Iako nasilja više nema u udarnim vijestima, ono se nije smanjilo. Prošlog utorka je ubijena jedna novinarka iz Verakruza. Ukupno je od uvođenja karantina 23. marta ubijeno, prema zvaničnim podacima, 646 ljudi, navodi DW dodajući da je prošle godine bilo u prosjeku 95 ubistava dnevno.

Proteklih nedjelja povećao se i broj pljački. U meksičkim državama Gereru i Mičoakanu, ponovo su se rasplamsale borbe bandi za teritoriju. Stručnjaci smatraju da će sada biti više međusobnih obračuna klanova i više pljački i provala.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO