Svijet

ORGANIZOVANI KRIMINAL Policija zaplijenila 915 kilograma kokaina "Balkanskog kartela"

Nacionalna policija Španije je u zajedničkoj operaciji s carinicima u južnoj luci "Algeciras" zaplijenila gotovo tonu kokaina skrivenog u kontejnerima dopremljenima iz Južne Amerike, a droga je pripadala "Balkanskom kartelu", saopštila je policija na svojoj internetskoj stranici.

ORGANIZOVANI KRIMINAL Policija zaplijenila 915 kilograma kokaina "Balkanskog kartela"
FOTO: JAVIER LIZON/EPA

Balkanski kartel je trenutno najaktivniji na evropskom nivou – navedeno je u saopštenju.

Policija navodi da mu latinoameričke grupe šalju kokain skriven među legalnom robom u kontejnerima koji brodovima stižu u španske luke.

Akciju je počela nakon dojave o dolasku kontejnera sa “značajnom količinom kokaina” u “Algeciras”, jednu od najvećih luka u Španiji, u pokrajini Andaluziji.

Agenti, koji od ranije istražuju djelovanje “Balkanskog kartela”, imali su i informaciju da ta grupa sastavljena od državljana s prostora bivše Jugoslavije traži i način prerade tog kokaina.

Istovremeno su iz Kolumbije dobili upozorenje da brod iz Ekvadora, koji pravi pauzu u Kolumbiji, namjerava prevesti kokain do luke u Španiji.

Pročitajte još

Agenti su identifikovali broj broda, a kada je uplovio u “Algeciras”, istražioci su otvorili kontejnere i pronašli 415 kilograma te droge.

Temeljem novih informacija saznali su da pristiže još jedan kontejner s drogom u “Algeciras” pa su pronašli u njemu dodatnih 500 kilograma kokaina, navedeno je u saopštenju.

– Poteškoće u istraživanju članova tih organizacija leže u njihovoj mobilnosti. U stanju su putovati hiljadama kilometara kako bi održali sastanak, izvijestila je španska policija.

– Istraga se nastavlja kako bismo identifikovali sve članove mreže, te ih uhapsili – dodala je.

Zasad je nepoznato je li iko uhapšen prilikom otkrivanja kontejnera s kokainom, prenosi N1.

Portparol policije nije se javljala na telefon u nedjelju ujutro.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije