Kolumne

Kamenko

„Popravljajte greške, nemojte ih zataškavati. Imajte hrabrosti i obračunajte se sa onima koji su iznevjerili povjerenje naroda. Naš narod je dobar, oprostiće greške, ali neće opraštati lopovluke.“

Kamenko
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako su ovo stvarno riječi Alije Izetbegovića, u šta opravdano sumnjamo, jer su Sarajevo preklesali tuđim riječima pripisujući ih njemu, onda su prvaci SDA zabili dosad neviđen autogol. Ovim citatom zapravo su opisali sami sebe.

Zar Bakir Izetbegović nije iznevjerio povjerenje naroda lažući Bošnjake da je zagarantovan uspjeh revizije tužbe protiv Srbije? Zar ih svaki dan ne vara pričama o jakoj BiH, dok istovremeno s Čovićem ne može da dogovori ni formiranje Vlade Federacije, a nakon Beograda, i Zagreb sve glasnije poručuje da neće više dozvoliti jednostrano urušavanje Dejtona u korist Bošnjaka?

Ima li većeg sinonima za lopovluk od optužnice za korupciju protiv Asima Sarajlića, Amira Zukića i ostalih funkcionera SDA, a i dalje su članovi stranke?

Postavljanje mermernih gromada u sarajevskoj opštini Centar, na kojima su ispisane navodno mudre misli Alije Izetbegovića, tragikomično je iz mnogo razloga. Ako načelnik te opštine Nedžad Ajnadžić iz SDA nakon četiri godine vlasti nema čime da se pohvali, osim rahmetli Alijom, onda teško Sarajlijama. Ako je centar formalno glavnog grada BiH zatrpan kamenjem sa kojih nas „posmatra“ Alija, koji je pritom za Srbe i Hrvate nepresuđeni ratni zločinac, onda teško takvoj BiH.

Pročitajte još

Ako aktuelni lider najjače bošnjačke stranke Bakir Izetbegović nema nijedne mudre misli, vrijedne klesanja u kamenu, onda teško i SDA i Bošnjacima.

Naravno, oni koji stoje iza ove smijurije ne razmišljaju na takav način. Kao i mnoge njihove političke kolege iz sva tri naroda u BiH, ovih dana su zaigrali na kartu buđenja nacionalnih emocija, zanosa, dirajući u najtananiju nit svojih glasača. To su tipovi koji nam se prodaju kao budućnost, ali ako ikako može da tamo stignemo jašući sadašnjost na krilima prošlosti.

Ne može, jer takvi su u stanju da pokvare i kamen.

Dokazano.