Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KAMPANJA 16 DANA AKTIVIZMA Prodajna izložba za pomoć žrtvama nasilja

Banjaluka
Autor:

Foto: Shutterstock

Fondacija “Udružene žene” danas organizuje prodajnu izložbu radova korisnica Sigurne kuće, a sav prihod namijenjen je za pomoć ženama koje su pretrpjele nasilje.

Ovom akcijom zvanično se završava i kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” koja širom svijeta poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Štandovi sa radovima biće postavljeni od deset do 19 časova u tržnom centru “Delta planet”. Izloženi predmeti nastali su u okviru radno okupacione terapije u kojoj učestvuju žene i djeca iz Sigurne kuće, a sav prihod prikupljen od prodaje služiće za pomoć u rješavanju njihove izlazne strategije.

Korisnice Sigurne kuće, u prosjeku su žene koje su završile srednju školu, sa vrlo malo ili bez radnog iskustva i koje treba ekonomski osnažiti. Oni se nakon šest mjeseci moraju odlučiti hoće li se vratiti nasilniku ili početi život ispočetka, što je izuzetno teško ako nemaju nikakav izbor prihoda.

U Fondaciji kažu da svake godine rade programe zapošljavanja, te nastoje da ostvare saradnju sa novim poslodavcima.

– Imamo lijepu saradnju sa nekoliko privatnih preduzeća koja već nekoliko godina zapošljavaju žene iz Sigurne kuće. Za naredni period imamo najavu za jednu ženu, koja je pronašla zaposlenje, i koja bi eventualno mogla da razmišlja o nekoj izlaznoj strategiji – govori Jasna Markotić, dodajući da u Sigurnoj kući trenutno boravi sedmoro djece i šest žena, starosti od 20 do 50 godina.

U razgovoru sa ženama često čujemo da određena ponašanja svojih partera nisu ni tumačile kao nasilje, pa do momenta kada konačno progovore i zatraže pomoć zna proći i nekoliko decenija.

– I pored  brojnih kampanja koje podižu svijest građana, javnih operedeljenja državnih i privatnih insitucija, mi i dalje imamo nasilnička ponašanja raznih vrsta, između ostalog i u porodici, što je apsolutno poražavajuće. Cilj kampanja je da podignemo svijest žrtava nasilja, da ih osvjestimo koja su to sve ponašanja nasilnička, koja prava imaju i na kakve načine im sve možemo pomoći – zaključila je ona.

Ljudska prava

Kampanja tradicionalno počinje 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a traje do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava sa ciljem ukazivanja na činjenicu da su ženska prava – ljudska prava.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO