Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“KAO DA SU SVE LAĐE POTONULE” Marta (18) je pobijedila korona virus i ovo je NJENA PORUKA

Društvo
Autor:

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

– Odlično sam, nemam nikakve tegobe. Bila sam dobro i svih prethodnih dana i od početka bolesti super sam sam se osjećala. Trenutno sam kod kuće i jako mi je lijepo, bolje naravno nego u bolnici. Ali, svi se čuvajte, nosite maske i rukavice. Ko će da nas čuva, ako ne mi sami.

Ovako priču počinje mlada Kikinđanka Marta Katai (18) koja je pobijedila korona virus i u utorak popodne, poslije šest dana, iz Kliničkog centra u Novom Sadu otišla je na kućno liječenje.

Ona je bila najmlađi pacijent u ovoj ustanovi, a njena pobjeda i uspjeh ljekara još su i veći imajući u vidu da je Marta već deset godina dijabetičar.

O tome gdje se mogla zaraziti nije do kraja svjesna, a ljekari su joj rekli da je zbog oslabljenog imuniteta bilo dovoljno da prođe pored nekoga ko ima virus, navode Novosti.

– Pretprošle srijede sam sa školom bila na izletu u Beogradu. Posjetili smo Skupštinu, šetali gradom, išli u kafiće. Imali smo dosta vremena i bili na više različitih mjesta. Dovoljno je bilo da se neko na ulici u prolazu nakašljao pored mene – objašnjava ova devojka.

Temperatura, pa šećer 24,9

Marta je i detaljno opisala kako se odvijao i najdramatičniji dan u njenom životu:

– U ponedeljak uveče sam dobila temperaturu 39,5. Nisam posumnjala na koronu. Otišla sam u Hitnu službu, dobila injekciju i temperatura je spala. Ujutru je moj pedijatar poslao Hitnu službu i odveli su me na snimanje pluća. Zbog visokog šećera 24,9 zadržana sam na Infektivnom odjeljenju kikindske bolnice. Sutradan su mi radili test i saopštili da sam pozitivna na korona virus. Bio je to šok. Kao da su sve lađe potonule – prepričava pobjednica koja kaže da “Kikinda ipak nije srpski Vuhan”.

I pored gorkog saznanja, dobro se osjećala. U toku cijelog liječenja bila je dobrog opšteg stanja.

– Svakodnevno su mi radili analize. Tri puta sam snimala pluća i sve je bilo u redu. Nalazi šećera su mi odlični – priča Marta.

Bolest ovu djevojku jeste šokirala, ali samo na tren. Ni u čemu nije pokolebana, optimistična je i vedra. Marta je maturant na smjeru arhitektonski tehničar, umjetnička je duša. Član je dečjeg pozorišta “Lane” i sljedeća pobjeda koju najavljuje je upis na akademiju.

“Srce mi se paralo dok sam slušala njen uzrujani glasić”

Sa suzama radosnicama su Silvija Katai (43) i njen suprug Saša (47) u mađarskom mjestu Dunakiliti dočekali vijest da je njihova mezimica Marta (18) puštena iz Novog Sada na kućno liječenje.

– Vjerujte, suprugu i meni je bilo neizdrživo. Sama pomisao da smo toliko daleko od djeteta, cijepala je naša srca. Znali smo da ne možemo da se zaputimo u Srbiju, jer bismo morali da budemo u karantinu. Mogu da zamislim kako je bilo Marti. Srce mi se paralo dok sam slušala njen uzrujani glasić. Posebno se uplašila kad su kraj nje smjestili jednu baku, koju su priključili na respirator. Sa njom smo se čuli neposredno nakon što je doktorka juče rekla da može da se vrati na kućno liječenje i u izolaciju – priča uzbuđenim glasom Silvija za Gradski onlajn.

Tu nije bio kraj

– Od kad se sve ovo desilo, skoro da oka nismo sklopili. Ne znam ni kako smo supug i ja radili. Svih ovih dana, Marta je bila raspoložena, a prema njoj su, kako nam je rekli, svi medicinski radnici bili izuzetno fini. Hvala im od srca na tome. Hvala i našoj doktorici Aleksandri u Kikindi. Hvala svima u našoj i novosadskoj bolnici, članovima Dječjeg pozorišta “Lane”, a najviše porodici Nikolin. Marta je već 10 godina dijabetičar. Ona koristi insulinsku pumpu i zna da se nosi sa dijabetesom. Marta je sad u Kikindi sa bakom i sestrićem.

Svi su u izolaciji, ali je svako od njih troje odvojen. Sve joj je, kako kaže, ljepše i lakše nakon što se vratila svojoj kući. Ruke su joj izbockane, ali će i to proći.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO