Magazin

"Kao najveći seljaci popisujemo šta nam je ko donio" Roditelji od mlade na svadbi zahtijevali svoje običaje, mladoženja propao u zemlju od stida

Svadbeni običaji, pogotovo u unutrašnjosti Srbije, ponekad mogu da iznenade goste, ali i same mladence, pod uslovom da jedan od njih nije iz tog kraja prema čijim običajima se vjenčavaju. Upravo to se dogodilo jednom momku iz Beograda, koji je tokom vjenčanja sa djevojkom iz Požarevca, doživio šok.

ILUSTRACIJA ZA VJENČANJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Mladić (34) koji je ostao neimenovan i njegova djevojka (28) iz Požarevca, postali su tema društvenih mreža nakon što se pojavila ispovijest mladoženje o samom činu svadbe. Naime, zbog načina na koji je mladina porodica tretirala poklone i bizarnog običaja, on se našao u šoku, zbog čega je umalo došlo i do razilaženja sa djevojkom, ali je na kraju, ipak ljubav presudila.

Pročitajte još

Sve se odigralo prije nekoliko godina, a priča je ponovo postala aktuaelna na društvenim mrežama.

– Bili smo u vezi četiri godine prije nego što smo odlučili da se vjenčamo. Ona je divna djevojka iz pristojne porodice i mada sam znao da je odrasla u “maloj sredini” iskreno sam bio iznenađen kada sam na početku otkrio da je nevina. Moram priznati, malo mi je to godilo, dopala mi se ideja da nije bila ni sa kim prije mene – započinje svoju ispovijest.

Mladić dodaje da je imao strpljenja pa je tako i nakon dvije godine veze dočekao i da imaju intimne odnose.

– Bila je stidljiva u početku, ali kako se vremenom opuštala, postajala je sve slobodnija i mogu reći da je se*s bio fantastičan. Mnogo bolji nego sa iskusnim djevojkama sa kojima sam bio prije nje – priča ovaj momak.

Veza je svakim danom postajala sve čvršća, porodice su im se upoznale, a nije bilo naznaka da će to što su odrasli u različim sredinama i što su drugačije vaspitavani predstavljati problem.

Sve dok nisu odlučili da naprave svadbu.

– Prvi problemi su se javili kada smo se dogovarali oko svadbe. Ja sam htio da sa “matorcima” idemo na ručak, a da za društvo napravimo žurku. Ona je željela tradicionalnu svadbu, sve po redu: crkva, matičar, kupola od šampanjca, živa muzika… Iako to nije baš moj “fazon” pristao sam. Ako će to da je usreći što da ne? Nije bila to neka velika žrtva koju je trebalo da prinesem – nastavio je svoju priču.

Dogovor je ipak postignut.

– Sve smo se dogovorili, zakupili smo veliku salu, jer njeni imaju mnogobrojnu rodbinu koju su željeli da ispoštuju. Tada sam primijetio da su njeni roditelji počeli za mrvicu više da se mješaju nego što mi je bilo po volji. Imali su primjedbe na jelovnik, nisu pristajali na onaj klasičan “restoranski”, već je moralo da bude pečenja i sarmi. Ok, ništa strašno, mislio sam. Na kraju krajeva, prvi put udaju kćerku i vjerujem da su godinama unazad planirali kako će taj dan da izgleda. Zaista sam se trudio da ih razumijem, i moje roditelje sam ubijedio da se ni oni ne obaziru, niti mješaju. Neka bude kako mlada želi – rekao je mladić.

A onda je došao dan vjenčanja… I situacija koju ovaj mladić više nije mogao da prećuti.

– Poštujem svačije običaje, ali ovo nisam mogao da prećutim. Na dan vjenčanja, njeni roditelji su mi rekli da su odredili osobu koja će sjedeti ispred sale i popisivati poklone. I ne samo to! Ko donese novac, na licu mjesta će se koverta otvarati i upisivati ko je koliko dao. To je bila kap koja je prelila čašu! Mislim da mi je pritisak skočio na 300. Toliko sam se iznervirao – kaže momak.

Dodaje da se i dan danas razbjesni kad se sjeti svega.

– Potpuno sam poludio, prvi put sam se suprotstavio njenim roditeljima i rekao da nema šanse da kao najveći “seljaci” popisujemo šta nam je ko donio na poklon. Tada je nastao haos, njeni su skočili da brane svoje običaje, a onda su se prvi put umiješali i moji… Pale su uvrede… Ma opšti pakao! A ona je samo ćutala… Kada sam je upitao šta misli, počela je da plače, rekla je da su njeni planirali svadbu još otkako je bila djevojčica i da ne želi da ih razočara…

U trenutku kada je vidio da plače, momak kaže da je shvatio da ima dva izbora – ili da nastavi da tjera po svom i na kraju ostane bez žene koju voli ili da “proguta knedlu” i popusti. Odabrao je ovo drugo.

– Jeste ona iz Požarevca, znam da su tamo običaji drugačiji… ali ovo nisam očekivao. Kako je moguće da joj to nije smetalo? Kako je moguće da je nije bilo nimalo blam, kako ne vidi koliko je to uvredljivo, ma nemam drugu reč da upotrebim nego seljački…. Ne znam – kaže ovaj momak i dodaje da iako su i danas u braku, da su generalno srećni, ipak joj nikada nije oprostio što je dozvolila da se tako osramote na svadbi i što se nije usprotivila roditeljima, prenosi Kurir.

Ova priča podijelila je korisnike mreža na dva tabora. Jedni su apsolutno stali na njegovu stranu, a čak su i sugerisali da je trebalo sve da obustavi jer je mlada pokazala da će stalno slušati roditelje. A bilo je i onih koji su sasuli “drvlje i kamenje” na njega, nazivajući ga snobom…

I jedni i drugi su žestoko zastupali svoje stavove.

– Što onda nisi našao neku Beograđanku ako ti je to bilo isuviše seljački – napisao je jedan korisnik.

– Da, a vi Beograđani ste baš fini i kulturno vaspitani. Vidim kad dođete na neku svadbu na selu, pa se raspojasate uz narodnjake, sve puca od kulture – nadovezao se drugi korisnik.

Bilo je i onih koji su smatrali da gest njenih roditelja jeste bio neprimeren, ali da je najvažnije kako se oni slažu u koliko se vole.

– Ponekad moraš nešto i da prećutiš. Brate, imao si sreće da si najveću glupost odmah pregrmio. Važno je da se volite, sve ostalo je nebitno – napisao je jedan korisnik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije