Politika

KAO U SLUČAJU MODRIČE Komšić pozvao Dodika da OVAKO zaštiti povratnike u Kozarcu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao je danas potpredsjednika RS Ramiza Salkića i člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika, da učine zajedničke napore kako bi imovina povratnika u Kozarcu kod Prijedora ostala neoštećena, budući da predviđena trasa auto-puta prelazi preko povratničke imovine u Kozarcu.

KAO U SLUČAJU MODRIČE Komšić pozvao Dodika da OVAKO zaštiti povratnike u Kozarcu
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Imajući u vidu da se tako postupilo u slučaju imovine povratnika kod Modriče, smatram da bi se shodno tome moralo identično postupiti kada je riječ o imovini povratnika u Kozarac – poručio je Komšić.

Pozdravio je odluku da se trasa auto-puta Banjaluka – Bijeljina izmjesti u dio trase koji prolazi kroz nekoliko povratničkih naselja u Modriči, kako ne bi došlo do rušenja kuća povratnika.

– Prema tome, očekujem da član Predsjedništva iz RS Milorad Dodik na isti način postupi u slučaju trase auto-puta Banjaluka – Prijedor koja prolazi kroz bošnjačko povratničko naselje, jer se predviđenom trasom ovo povratničko naselje presijeca dva puta i predviđeno je rušenje više privatnih stambenih objekata povratnika -rekao je Komšić.

Podsjećanja radi, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je 1. novembra razgovor s Dodikom vezano za trasu budućeg auto-puta kroz BiH, a s kojim je dogovoreno da će trasa auto-puta kod Modriče zaobići kuće hrvatskih povratnika u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari.

(Klix)