Svijet

KARANTIN TEŽE PAO OD ROBIJE Darko je pobjegao iz zatvora u Australiji prije 30 godina, a sada se predao policiji (VIDEO)

Omatorjeli bjegunac porijeklom sa prostora bivše Jugoslavije ušao je u policijsku stanicu u Sidneju kako bi se predao nakon što je pobjegao iz zatvora prije skoro 30 godina.

KARANTIN TEŽE PAO OD ROBIJE Darko je pobjegao iz zatvora u Australiji prije 30 godina, a sada se predao policiji (VIDEO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Darko “Dag” Dešić (64) odlučio je da se vrati u zatvor jer je zbog karantina u Sidneju, usred pandemije kovida, ostao bez posla i kuće, prenosi Blic.

Dešić se predao u stanici u predgrađu Di Vaj u nedjelju ujutro a nije mu određena kaucija kad se u utorak pojavio pred sudom zbog optužnice za bjekstvo iz zatvora 1992, piše CBS njuz. Dešić je iz zatvora tada pobjegao koristeći se turpijom i klešta. Optužnica povlači kaznu od sedam godina zatvora.

Sidnejski lokdaun, koji je počeo u junu, koštao je Dešića njegovog posla kao fizičkog radnika i majstora koji je novac primao na ruke, rekli su neimenovani izvori iz policije australijskom Telegrafu.

– Spavao je na plaži u subotu u veče i rekao: “Pusti to, vratiću se u zatvor gdje imam krov nad glavom” – rekao je izvor.

Dešić je imao 35 godina kad je pobjegao iz zatvora starog čitav vijek u Graftonu, u noći 31. jula do 1. avgusta 1992. Odslužio je 13 mjeseci troipogodišnje kazne za uzgoj marihuana.

Rođen u bivšoj Jugoslaviji, Dešić je rekao policiji da je pobjegao jer se plašio da će ga deportovati nazad kad odsluži svoju kaznu. Strahovao je da će biti kažnjen što nije služio vojsku u svojoj bivšoj zemlji, koja se otad raspala na više država, navodi “CBS njuz”.

Nije poznato iz koje je tačno bivše jugoslovenske republike Dešić porijeklom. On nije državljanin Australije. Lokalni mediji navode da su imigracioni zvaničnici odustali od njegovog traženja i 2008. odobrili mu boravak u Australiji.

Dešić je rekao policiji da je svo vrijeme proveo na velikim plažama u sjevernom dijelu Sidneja u predgrađu Avalon, a prema medijima nije skrenuo pažnju policije na sebe u tom periodu.

Držao se povučeno, ali je jednom bio pomenut u dokumentarcu “Najtraženiji kriminalci Australije” koji se emitovao deceniju, sve do 1999, kad je neko prijavio da je video Dešića u Nouri, 180 kilometara južno od Sidneja.

Prihvati notifikacije