Biznis

KARTON PREPUN, RADNA KNJIŽICA PRAZNA Ovo je priča žene koja želi da bude glas svih domaćica

Milanka Radočaj iz Кikinde je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje pune četiri decenije, što je nečiji cijeli radni vijek.

KARTON PREPUN, RADNA KNJIŽICA PRAZNA Ovo je priča žene koja želi da bude glas svih domaćica
FOTO: RTS SAJT - ZVANIČNI KANAL/YOUTUBE

Iako nema nijedan dan radnog staža, podnijela je zahtjev za penziju. Ipak, po zakonu nema prava na nju, jer nije uplaćivala penzijsko osiguranje, navodi RTS.

Milanka Radočaj uskoro puni 60 godina, a navršilo se ujedno i 40 godina kako je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Кikindi bez ijednog dana radnog staža. Po profesiji mašinski tehničar metalobrusač, Milanka se i dalje redovno na svaka tri mjeseca javlja službi za zapošljavanje. Nakon četiri decenije evidencioni karton prepun, a radna knjižica potpuno prazna.

Redovno sam pratila i oglase, predavala molbe i bilo je tu jako puno, jako puno zalaganja – priča Milanka.

U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Кikindi kažu da su Milanki Radočaj redovno nuđene mogućnosti zaposlenja, ali ona nikada nije uspjela da to realizuje kod poslodavaca.

– Mi sada postavljamo pitanje u stvari da li je ta gospođa Radočaj bila na našoj evidenciji da bi ostvarila pravo na rad, da bi našla posao ili je bila na evidenciji da bi ostvarila neka druga prava: dječji dodatak ili pravo na beneficije prilikom odlaska na ljetovanje, za uzimanje vaučera – navodi Jelena Mitrović, direktorka filijale NSZ Кikinda. Milanka je rekla da su je pitali zašto želi da bude na evidenciji.

– Ako imam pravo kao i oni koji rade, ako imam pravo da se prijavljujem redovno – pustite me da se prijavljujem do kraja, do moje neke starosne granice, pa možda će jednog dana biti donijet zakon da ja mogu da ostvarim nešto – objasnila je Milanka.

Prava iz domena penzija reguliše republički PIO fond. Кako su RTS saopštili u kikindskoj filijali republičkog Fonda PIO, slučaj Milanke Radočaj je zaista jedinstven, ali napominju da osobe uz adekvatne godine starosti nemaju pravo na penziju bez minimum 15 godina radnog staža.

Na nagovor supruga, Milanka Radočaj je PIO fondu podnijela zahtjev za penziju, iako nema nijedan dan radnog staža.

– Znači, ona ima staža na birou! Ovi u PIO kažu ona nije plaćala penziono. Pa nije ona kriva što nije radila – kaže njen suprug Stevo Radočaj. Milanka želi da bude glas svih domaćica.

– Imam motiv tako da budem glas svih žena u Srbiji, da pokažemo da mi žene domaćice isto vrijedimo, da nismo uzalud živjele na ovoj planeti – rekla je Milanka.

U nekim zapadnim zemljama u ovakvim slučajevima osoba dobija minimalnu penziju, jer nije odgovorno što niko nije uspio da mu omogući zaposlenje.