Društvo

KATASTROFALNA STATISTIKA BiH druga u Evropi po broju umrlih od korone na milion stanovnika (FOTO)

Za razliku od zemalja zapada, situacija na istoku Evrope i dalje je veoma ozbiljna kada je riječ o broju smrtnih slučajeva od korona virusa. Nažalost, u ovom segmentu, Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi u samom evropskom vrhu.

KATASTROFALNA STATISTIKA BiH druga u Evropi po broju umrlih od korone na milion stanovnika (FOTO)
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema podacima stranice “Our World in Data” koja svakodnevno vodi i dopunjava statistiku o svim parametrima vezanim za korona virus, Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi na drugom mjestu u Evropi po broju dnevno potvrđenih smrtnih slučajeva od korona virusa na milion stanovnika.

Ukoliko se detaljnije pogledaju podaci, može se primijetiti kako je smrtnost izrazito visoka u istočnim i južnim dijelovima Evrope te se upravo te države nalaze i u vrhu ove katastrofalne statistike, prenosi Klix.

Prva u Evropi po broju smrtnosti jeste Mađarska koja ima smrtnost od 25,2 slučaja na milion stanovnika.

Bosna i Hercegovina osim toga što se nalazi na drugom mjestu u Evropi, prva je i u regiji kada je u pitanju smrtnost stanovnika prema statistici stranice Our World in Data koja slijedi podatke Univerziteta Džon Hopkins. BiH trenutno ima 23,3 smrtna ishoda na milion stanovnika.

Zatim slijede Sjeverna Makedonija (19,89), Bugarska (17,9) te Slovačka (13,97).

Od ostalih država regije Crna Gora se trenutno nalazi na šestom mjestu u Evropi (13,19), dok Hrvatska (8,32), Srbija (5,77) trenutno imaju znatno niže brojeve kada je riječ o smrtnosti na milion stanovnika.

Katastrofalnu statistiku prije nekoliko dana komentarisao je i američki epidemiolog Erik Figl-Ding koji je naglasio kako je dnevni broj smrtnih ishoda znatno veći nego i u Brazilu u kojem je situacija sa brojem novozaraženih zaista teška.

– Istočna Evropa i Balkan imaju zaista sulude nivoe smrtnosti stanovnika od korona virusa. Zbog konteksta, smrtnost u Brazilu na milion stanovnika je oko 13. Mađarska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Slovačka i Crna Gora imaju veću smrtnost od Brazila – napisao je epidemiolog.

Prethodnih dana dnevno je u BiH registrovano od 80 pa do čak 99 smrtnih slučajeva.