Društvo

Kazne i do 300 KM: Evo kojih se pravila morate pridržavati ako vozite električni trotinet

Korisnici se ne pridržavaju zakona i pravila za vožnju električnih trotineta, izjavio je v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović.

elektricni trotinet
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Radović je upozorio da u slučaju prekršaja policija može zaplijeniti trotinet ili izreći kaznu u iznosu od 100 do 300 KM.

Prema zakonu, električni trotineti moraju da prođu tehnički pregled i da dobiju identifikacionu naljepnicu.

– Na trotinetima koji se iznajmljuju u Banjaluci nema identifikacionih naljepnice. Isto tako, korisnici bi trebali da nose kacigu na glavi tokom vožnje, ali to još nisam vidio – istakao je Radović.

Radović je poručio da u Banjaluci nedostaje edukacija korisnika električnih tortineta.

– Grad bi trebao donijeti odluku kojim površinama se trotinet ne smije kretati. Nije logično da vidite trotinet na tranzitu na kojem je ograničenje brzine vožnje 70 kilometara na čas – rekao je Radović.

Govoreći o ostavljanju trotineta po ulicama, pješačkim prelazima, pa čak i bačenim u stranu, Radović je naglasio da to šalje ružnu sliku o gradu Banjaluci, piše RTRS.

– Ne znam kakav je ugovor između Grada i onog ko iznajmljuje, da li se trotinet mora vratiti na početnu stanicu. Međutim, u tom slučaju, mora postojati neko dostavno vozilo da ih razveze na početne stanice, a ne da ostaju nasred trotoara ili naslonjeni na drvo. Mi ćemo vjerovatno ovih dana uputiti akt prema jedinicama lokalne samouprave da ih podsjetimo na ono šta zakon kaže – naveo je Radović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu