Društvo

KAŽNJENI SA PO 1.000 KM Još dva preduzetnika u RS nisu poštovali mjere

Inspektori Inspektorata RS juče su kontrolisali 177 poslovnih subjekata u Srpskoj, u pogledu pridržavanja zaštitnih mjera korišćenja i obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, poštivanja fizičke distance i provođenja mjera dezinfekcije, a u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

KAŽNJENI SA PO 1.000 KM Još dva preduzetnika u RS nisu poštovali mjere
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U dva slučaja na području Banjaluke konstatovano je da poslovni subjekti registrovani kao preduzetnici nisu obezbijedili sve propisane mjere, te su im izrečene kazne u vrijednosti od po 1.000 KM.

U protekla dva dana obavljeno je ukupno 350 kontrola poštivanja pomenute uredbe, od čega je devet bilo sa utvrđenim nepravilnostima, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 15.000 KM. Imajući u vidu broj kontrolisanih subjekata i broj kontrola sa utvrđenim nepravilnostima, možemo reći da su privredni subjekti pokazali zadovoljavajući stepen odgovornosti i da su u pravilu preduzeli sve potrebne mjere – saopštili su iz Inspektorata RS.

Naglasili su da cilj inspekcije nije kažnjavanje, naročito imajući u vidu otežanu ekonomsku situaciju u kojoj su se privredni subjekti našli zbog ograničenja rada u proteklom periodu.

– Pozivamo još jednom sve poslovne subjekte da se i dalje ponašaju odgovorno i pridržavaju svih preporuka – poručili su iz Inspektorata RS.

U skladu sa pomenutom uredbom pravna lica i preduzetnici u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga obavezni su sprovoditi vanredne mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja lične zaštitne opreme, obezbjeđivanja zaštitnih mjera fizičke distance i sprečavanja okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimati druge venredne mjere čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti.