Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

KĆERKA I ZET REKLI DA JE BEBA MRTVA Baka je posumnjala, a njena saznanja su ŠOKANTNA

Svijet
Autor:

Foto: ANDY RAIN/ EPA

Kada se dijete rodilo, supružnici su rekli svima da je na svet došlo mrtvo. Organizovali su i daću, ali je majci porodilje otpočetka nešto bilo sumnjivo. Počela je da istražuje i došla do šokantnog otkrića: Beba je rođena živa i zdrava, a roditelji su je dali na usvajanje. Razlog je bio taj što zet nije bio otac devojčice.

Šokirana baka pronašla je dijete, zatražila i dobila starateljstvo i tako izvukla unuku iz doma. Ali kako u Hrvatskoj zakon zabranjuje usvajanje krvnih srodnika u ravnoj liniji, baka strahuje da će u jednom trenutku neko da dođe i da je usvoji, piše Telegraf.

– Kako umrla, zašto umrla? Znam da je čitav tok trudnoće bio u redu?

– Ćerka se porodila prije vremena, u osmom mjesecu. Pozvala me je drugi dan iz bolnice, rekla da se porodila i da je dobro, ali da je beba umrla. Bila sam u šoku. Kako umrla, zašto umrla? Znam da je čitav tok trudnoće bio u redu? Odlučila sam da odem u pordilište, kako bih vidjela nju, ali i da se informišem šta se dogodilo – kazala je Marija, baka i starateljka deteta.

Iako joj je kći rekla da ne može da joj dođe, Mariju to nije zaustavilo, već je otišla u porodilište.

– Bili su šokirani kada sam došla. Ona je odmah počela da plače. Nismo puno pričali o porođaju jer je ona još bila u šoku, slaba, bio je carski rez. Ostala sam samo pola sata i rekla da neću više da smetam i da ću doći sutra – ispričala je baka. Zet je odlučio da me isprati. Ja sam rekla da ne mora, da su vrata na struju i da će morati ponovno da zvonim, ali on je insistirao. I pričekao je, vidjela sam u retrovizoru da stoji ispred bolnice sve dok nisam otišla. Sada mi je jasno da me je pratio da ne bi srela nekoga od osoblja i pitala što se dogodilo s bebom – ispričala je ona.

Sutradan ju je kćerka ubijedila da ne dolazi jer će sljedećeg dana doći kući i da će je posetiti pri povratku. Tako je i bilo. Još u šoku zbog smrti dugo čekane prve unuke Marija, inače medicinski radnik, zatražila je bolničku dokumentaciju kako bi saznala uzrok smrti.

– Imali su neki čudan izgovor da nisu dobili sve papire jer nije bilo primarijusa koji ju je porodio. Ja pitam a gdje je otpusna ista, ne možeš izaći iz bolnice bez nje. Rekli su da idu na kontrolu i tada će dobiti sve papire – kaže baka.

“Šta je s tijelom?”

Mariji je od tog trenutka priča o smrti deteta postajala sve nevjerovatnija. Prisjetila se kako ju je zet otpratio pogledom s parkinga, kako nije razgovarala s osobljem poliklinike, kako joj je kćerka napustila bolnicu bez dokumentacije… S nestrpljenjem je čekala subotu, kada će konačno da vidi bolničku dokumentaciju.

– Oni su imali neke papire, otpusnu listu u kojoj je pisalo da je rođeno mrtvo žensko dijete, s čvrsto omotanom pupčanom vrpcom oko vrata. APGAR 0 od 10, dijagnoza je bila masno istaknuta. Ja sam pitala zeta gdje je nalaz obdukcije i hoćemo li sahraniti dijete, da ću se ja pobrinuti za to. Da budemo mi, samo najuži rod, da imamo gdje da upalimo svijeću. Zet je rekao je da će to dobiti poštom. Na pitanje šta je s tijelom on je kazao da će to poliklinika da riješi, da će tijelo da se kremira i sahrani u zajedničku grobnicu. Bila sam u šoku – kaže baka.

Porodica i prijatelji počeli su da dolaze, palile su se svijeće za mrtvu bebu.

– Sve mi je bilo čudno. Počela sam da istražujem, nazvala sam neke ljude, koleginice sa fakulteta. Došla sam do poliklinike i rekla da sam imala uvid u takvo i takvo otpusno pismo. Oni su bili šokirani jer kod njih nikada nije bilo mrtvorođene bebe. Svaki dan sam išla sve dalje i dalje. Saznala sam da je beba živa, da se nalazi u socijalnoj ustanovi – priča baka.

Mariji su se kockice same složile

– Ćerka mi od prvog trenutka rekla da je trudna. Nikakvih komplikacija u trudnoći nije bilo. U jednom trenutku mi se povjerila da to nije dijete njenog muža i da će se najvjerovatnije vratiti kući. To je i uradila u aprilu. Bila je ovdje jedno dva mjeseca i onda je odlučila da mu se vrati – sjeća se baka.

Između supruga i djeteta izabrala je – njega

Kćerki koja je u tridesetim godinama to je bilo prvo dijete. Sa suprugom je vezu počela još u srednjoj školi. Po svemu sudeći bila je prisiljena da bira između supruga i djeteta. Izabrala je supruga.

– Meni je to bilo strašno. Volim je bez obzira šta je uradila, ali mi je nezamislivo da je ostavila to malo stvorenje negdje, da čitav život provede po ustanovama, ili da bude usvojeno, a ja sam zdrava, normalna baka koja može da brine i njemu brinuti – komentariše Marija.

Pozvala je kćerku i zeta i suočila ih sa svojim saznanjima. Bio je to mučan razgovor, a zetu je bilo najvažnije da se prava istina ne sazna. Brinulo ga je kako sada svima reći da su lagali i da mu je supruga zatrudnila sa drugim.

– Vidjela sam da sa njima ne mogu imati nikakav kontakt. Da moram da angažujem neke službe, neke institucije. Zet mi je na terasi rekao „da ima cijev i u cijevi dva metka“. Pitala sam ga šta to znači? Da li prijeti da će da ubije mene, ili sebe i svoju ženu? Rekao mi je da to nije prijetnja, već upozorenje – priča baka.

Marija je tog trenutka znala da mora da pronađe dobrog advokata i da krene u bitku za unuku. Poslije tri mjeseca dobila je pravosnažno rješenje o starateljstvu. Ali to nažalost ne znači i srećan kraj. Prema hrvatskom Porodičnom zakonu baka ne može da bude usvojitelj. A kako su njena kćerka i zet dali dozvolu za usvajanje djevojčice, Marija strahuje da će joj u nekom trenutku uzeti dijete.

Olakšavajuća je okolnost što je pokrenut postupak za osporavanje očinstva oca upisanog u matične knjige rođenih i postupak utvrđivanja očinstva kako bi se utvrdio ko je biološki otac. Samim tim bi i pristanak roditelja koji su dali djevojčicu na usvajanje bio nevažeći.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO