Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Kim je Trampu dao ULTIMATUM kome rok ističe: Treba li svijet da strijepi od PRIJETNJI Pjongjanga?

Svijet
Autor:

Kim Džong Un

Nove satelitske slike do kojih je došao Si-En-En pokazuju da se Sjeverna Koreja možda priprema da nastavi sa testiranjem motora korišćenih za pogon satelitskih lansera i međukontinentalnih balističkih projektila i to na lokaciji za koju se američki predsjednik Donald Tramp prethodno kleo da je uništena nakon njegovog samita u Singapuru sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Džong Unom.

– Satelitske slike, koje je u četvrtak načinio “Planet labs”, pokazuju novu aktivnost na lansirnoj stanici Sohe i prisustvo velikih kontejnera na mjestu za testiranje motora – kaže Džefri Luis, direktor Istočnoazijskog programa za neproliferaciju oružja na Institutu Midlberi, piše Blic.

Kontejner nije viđen na toj lokaciji prije četvrtka i njegovo prisustvo ukazuje da Sjevernokorejci nastavljaju sa testiranjem motora. Iako se smatra da su testiranja motora manje provokativna od satelita ili projektila, Luis ukazuje da je aktivnost na Soheu značajan razvoj i korak naprijed ka lansiranju oružja.

Tajming novih aktivosti šalje jasnu poruku Trampu, nakon što je sjevernokorejski pomoćnik ministra spoljnih poslova Ri Te Song poručio da Sjedinjenim Američkim Državama ističe vrijeme za spas nuklearnih pregovora i da od njih u potpunosti zavisi kakav će “božićni poklon” da dobiju. Zbog ove prijetnje zategli su se odnosi između dvije zemlje. Stariji zvaničnik vlade u Pjongjangu ponovo je juče opisao Trampa kao “senilnog”, nakon što je Tramp još jednom nazvao Kima “raketašom”.

– On stvarno voli da šalje rakete, zar ne? Zato ga zovem raketaš – objasnio je Tramp u utorak na samitu NATO u Londonu, dodajući da on i Kim imaju “dobar odnos”.

Čoe Son Hui, prvi zamjenik sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova, rekao je da “ne mogu potisnuti nezadovoljstvo zbog Trampovih neprikladnih izjava u ovako osjetljivo vrijeme”.

Ove izjave posljednje su u nizu sve mračnijih upozorenja koja stižu iz Pjongjanga i podsjećaju na snažnu retoriku Trampa i Kima koja je eskalirala 2017, prije samita sljedeće godine u Singapuru.

Nastavak testiranja na Soheu takođe nosi simboličku poruku, jer je Sjeverna Koreja nakon samita u Singapuru pristala da razmontira postrojenje baš na toj lokaciji. Lokacija je zaista razmontirana, ali je ponovno sklopljena u martu ove godine, kako tvrdi Luis.

– Ipak, do danas nismo videli aktivnost na toj lokaciji – dodao je on.

Sjeverna Koreja je ove godine stalno krivila SAD zbog nedostatka progresa u nuklearnim pregovorima. Čak i ako se Tramp šalio kad je ponovo pomenuo nadimak “raketaš” za Kima, indikacije da je Pjongjang spreman da nastavi testiranja na Soheu samo podstiču zabrinutosti da se američki lider igra sa vatrom.

Rast tenzija, kako ukazuje “Glas Amerike”, vjerovatno ima veze sa Kimovim rokom da do 31. decembra ove godine vidi značajan pomak u nuklearnim pregovorima od strane SAD, ali nije precizirano koji su to koraci. SAD odbijaju da ukinu Pjongjangu ekonomske sankcije, nakon što je Severna Koreja načinila nekoliko ustupaka, uključujući predaju posmrtnih ostataka vojnika iz Korejskog rata.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO