Digitalna Srpska

Kina lansirala novi satelit iz povjerljivog vojnog programa: Biće korišćen za eksperimente u vezi s brzim komunikacionim tehnologijama

Kina je uz pomoć svoje najmoćnije rakete uspješno lansirala 11 satelit u okviru svog poverljivog vojnog programa, javlja Rojters.

lansiranje rakete
FOTO: CHINA 'N ASIA SPACEFLIGHT/TVITER/SCREENSHOT

Lansiranje je obavljeno u blizini ostrva Hajnan, na jugu zemlje, ali nisu dati nikakvi detalji o satelitu izuzev da će uglavnom biti korišćen za eksperimente u vezi s brzim komunikacionim tehnologijama, izvijestili su kineski državni mediji, kako je prenio Rojters.

Medij navodi da se snažna raketa ”Long Marć 5” obično koristi za lansiranje veoma velikih tereta, a posljednji put korišćena je u decembru za lansiranje u orbitu velikog optičkog satelita za daljinsko otkrivanje.

Pročitajte još

Posljednji satelit u okviru tog povjerljivog vojnog programa Kina je lansirala početkom novembra, iako je korišćena manja raketa ”Long Marć 7A”.

Britanska agencija navodi da su podaci zapadnih zemalja ranije ukazivali da se satelit u okviru pomenutog programa približio američkom satelitu najmanje jedan put od 2022. godine.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije