Biznis

KINA ODGOVORILA TRAMPU “Reagovaćemo na ucjene snažnim kontramjerama”

Kineska vlada je danas osudila prijetnje predsjednika SAD Donalda Trampa s novim tarifama na kinesku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara nazvavši ih ucjenom, i upozorila da će odgovoriti “snažnim kontramerama”.

KINA ODGOVORILA TRAMPU “Reagovaćemo na ucjene snažnim kontramjerama”
FOTO: RAS SRBIJA/RAS SRBIJA

Tramp je juče dao nalog američkom trgovinskom predstavniku da pripremi nove tarife na uvoz robe iz Kine, zaoštravajući spor vezan za politiku Pekinga prema tehnologiji.

Ovakav razvoj dogajaja brine kompanije i investitore zbog mogućeg kočenja globalne trgovine i ekonomskog rasta, prenosi agencija AP.

Kinesko Ministarstvo trgovine upozorilo je Vašington da je Peking spreman da “brani interese kineskog naroda i preduzeća”, ne navodeći bilo kakve detalje.

Ovakva praksa ekstremnog pritiska i ucjene odstupa od konsenzusa koji su dvije strane postigle u mnogim pregovorima, i takođe razočarava međunarodnu zajednicu – piše u oštro intoniranom saopštenju.

Pročitajte još

Ako američka strana postane neracionalna i objavi listu (tarifa), Kina će morati da donese mjere sveobuhvatne po obimu i kvalitetu kako bi uzvratila snažnim kontramerama.

Peking je u subotu objavio da uvodi 25-procentne tarife na uvoz iz SAD-a vrijedan 34 milijarde američkih dolara, između ostalog na soju i govedinu, a koje će stupiti na snagu 6. jula kao odgovor na Trampovo povećanje carina na sličnu količinu kineske robe.

Kina je takođe poručila da će odustati od sporazuma s Vašingtonom za smanjenje politički osjetljivog kineskog trgovinskog suficita sa Sjedinjenim Državama kupovinom više američkih poljoprivrednih proizvoda, prirodnog gasa i drugih proizvoda.

Sjedinjene Države i Kina imaju najveću trgovinsku razmjenu na svijetu, ali zvanične odnose sve više opterećuju primjedbe da taktike Pekinga prema industrijskom razvoju krše pravila slobodne trgovine i nanose štetu američkim kompanijama.

Evropa, Japan i drugi trgovinski partneri upućuju slične prigovore Kini, ali je Tramp neuobičajeno direktan u raspravi s Pekingom prijeteći da će prekinuti ovako veliki obim kineskog izvoza, navodi AP.