Hronika

Kinez OSLOBOĐEN KRIVICE za likvidaciju u Banjaluci: Nakon dvije i po godine završeno suđenje za ubistvo Slaviše Ćuluma (FOTO)

Siniša Šakić zvani Kinez oslobođen je danas u Okružnom sudu u Banjaluci krivice za ubistvo Slaviše Ćuluma.

Siniša Šakić Kinez presuda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ćulum je ubijen 15. maja 2020. godine u banjalučkom naselju Dragočaj.

Pripadnici Specijalne antiterostičke jedinice MUP Republike Srpske su 28. jula te godine u centru Banjaluke uhapsili Kineza i on se od tada nalazi u pritvoru.

Siniša Šakić Kinez presuda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Predsjednik sudskog Vijeća Branislav Jukić je danas donio odluku po kojoj je ukinuo pritvor Šakiću i on će danas biti pušten na slobodu.

Optužnica protiv Šakića potvrđena je u martu 2021. godine, a suđenje je počelo 24. maja te godine i završeno je nakon skoro dvije i po godine.

Iznošenje završnih riječi u ovom slučaju trajalo je časovima, i održano je na posljednja dva ročišta, gdje su tužilaštvo i odbrana uvjeravali da su dokazali krivicu, odnosno nevinost optuženog.

Slaviša Ćulum je ubijen 15. maja 2020. godine na lokalnom putu nedaleko od porodične kuće u mjestu Dragočaj kod Banjaluke, nedugo nakon što je izašao iz zatvora.

Ubice su mu napravile sačekušu, dok je svojim automobilom išao prema gradu,  i u njega ispalili 22 hica.

Siniša Šakić Kinez presuda
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

 Od zadobijenih povreda on je preminuo na licu mjesta. Ovo je bilo jedno od najbrutalnijih ubistava tih godina na području banjalučke regije. Nakon toga uslijedilo je više policijskih akcija u kojima je uhapšen Šakić u centru Banjaluke. Do danas nije otkriveno ko je druga osoba koja je učestvovala u ubistvu.

U martu 2021. godine Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, podiglo je optužnicu protiv Šakića, a na prvom ročištu se optuženi izjasnio da nije kriv.

Prema navodima iz optužnice, Šakić se teretio da je u dogovoru sa nepoznatom osobom prije 15. maja nabavio motocikl i iskoristio ga za izviđanje lica mjesta na kojem su oštećenog planirali da ubiju, kao i automatsko vatreno oružje i municiju kojim će izvršiti djelo.

Pročitajte još

Ove osobe su podesnim alatom i preduzetim radnjama prilagodila dvije lokacije na licu mjesta, u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta koji su koristili za svoje skrivanje i skrivanje motocikla, te za osmatranje i izvršenje krivičnog djela.

U banjalučkom naselju Dragočaj, zaseok Kočići, 15. maja 2020. godine oko 11.15 u zasjedi sačekali su oštećenog Slavišu Ćuluma koji je naišao putem, vozeći svoj automobil, te po vozilu ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja.

Ćulumu su nanesene teške i po život opasne povrede, usljed kojih je nastupila trenutna smrt, a ubice su se motociklom udaljili u nepoznatom pravcu.

Kamera sa kuća u bizini snimile su njihov bijeg.

Kinezov advokat Nebojša Pantić je rekao da je zadovoljan izrečenom presudom i ovo je prvo poluvrijeme, očekuje se da tužilaštvo uloži žalbu.

Tužilac Republičkog tužilaštva Snježana Petković rekla je da je iznenađena presudom.

– Bilo je dovoljno dokaza za osuđujuću presudu. Sigurno ćemo uložiti žalbu – rekla je Petkovićeva i odbila da komentariše dalju istragu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije