Magazin

Klima i ventilator vam ne trebaju: Trik kako da RASHLADITE CIJELU KUĆU za samo par minuta

Ljetnje vrućine mogu biti nepodnošljive, a težak, vreo vazduh često može pokvariti raspoloženje i ostaviti nas iscrpljenima. U takvim uslovima navijači i promaji često nisu dovoljni da nam pruže olakšanje.

Otvoren prozor u kući
FOTO: FREEPIK

 Iako mnogi nemaju klima-uređaje, ili ih izbjegavaju zbog straha od glavobolje i prehlade, postoji jednostavan i prirodan način da se sobe rashlade i učine prijatnijima za boravak.

Drevni indijski trik

To je drevni trik za hlađenje koji se u Indiji koristi vijekovima. Ovaj metod, iako prilagođen savremenim uslovima, i dalje je izuzetno efikasan. U najtoplijim danima Indijci na vrata i prozore stavljaju zavjese od vetivera, lokalne biljke poznate po svojim rashladnim svojstvima. Tkanina bi se zatim poprskala vodom, pretvarajući topli i suv vazduh spolja u hladan i vlažan vazduh u kući.

Pročitajte još

Savremena adaptacija

Danas je ova tradicija opstala, ali umjesto zavesa od vetivera koriste se debele, neprozirne zavjese koje blokiraju svjetlost. Ove zavjese se prskaju čistom, hladnom vodom, čime se postiže sličan efekat hlađenja kao kod staromodne metode. Na ovaj način vazduh u prostoriji postaje prijatno hladan i vlažan, pružajući osvježenje bez potrebe za klima uređajem.

Ovaj jednostavan trik se lako može primijeniti u svakom domu i nudi prirodno i ekonomično rješenje za borbu protiv ljetnjih vrućina, prenosi Klik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu