Kultura

“KNJIGA KOJOM SE POMAŽE DJECI NA KOSOVU” Slavko Basara o “Humanom srcu Srpske”

Knjiga “Humano srce Srpske” autora Slavka Basare, koja govori o životu Srba na Kosovu i Metohiji i djelovanju banjalučkog Odbora za Kosmet u proteklih 13 godina, predstavljena je publici.

“KNJIGA KOJOM SE POMAŽE DJECI NA KOSOVU” Slavko Basara o “Humanom srcu Srpske”
FOTO: ALEKSANDRA GLIŠIĆ

Knjiga je nastala kao plod humanitarnog rada Milorada Arlova i Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji čiji je banjalučki humanitarac predsjednik. Takođe, po mnogima knjiga „Humano srce Srpske“ je vrijedan dokument u kojem se nalaze mnogi istorijski događaji i istorijske ličnosti, a prema riječima Nenada Novakovića, koji je govorio na predstavljanju knjige u Narodnoj univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci, u ime izdavača Besjede, ona će da dobije svoju pravu vrijednost tek za 50 godina.

– Svjestan sam da knjiga koju sam napisao u periodu od protekle dvije i po godine tek treba da posluži u dešifrovanju ovih komplikovanih balkanskih prostora na kojima ni za jedan narod nema mira, pogotovo srpski kojem pripadamo. Na kraju knjige smo i konstatovali da ona tek treba da formira nove početke, razmišljanja i analiziranja jednog teškog vremena u kojem se svi nalazimo – rekao je autor Slavko Basara.

Mnogi ga pitaju kako to da jedan sportski novinar napiše knjigu o jednoj ovako škakljivoj i odgovornoj društveno-političkoj temi.

– Zaposlen sam u kući Politika u Beogradu, dopisnik sam Sportskog žurnala i upravo na stranicama ovog dnevnika, kao i u Glasu Srpske sam pisao o humanitarnim podvizima Milorada Arlova tokom posljednjih, evo već, 13 godina. Sve je počelo 3. maja 2008. godine fudbalom kada su veterani Fudbalskog kluba Vrbas, u znak protesta jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine od strane albanskih secesionista, došli ideju da fudbalom brane Kosmet – objašnjava on.

FOTO: ALEKSANDRA GLIŠIĆ
FOTO: ALEKSANDRA GLIŠIĆ

„Humano srce Srpske“ je projekat u kojem su uključene institucije RS koje pomažu Srbima na Kosovu i Metohiji. Prema riječima autora knjige, u ovom periodu izgrađena je i zgrada Republike Srpske u Kosovskoj Mitrovici, u kojoj će da bude smješten Kulturni centar, a pri kraju je i „Manastir Republike Srpske“, zadužbina u vidu Dnevnog centra „Podrži me – 9. Januar“ takođe u Kosovskoj Mitrovici, za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju.

– Skoro 150 srpskih porodica na Kosmetu ima bolesnu djecu. Na posljednjoj korici knjige „Humano srce Srpske“ piše: „Braćo i sestre, kupovinom ove knjige pomažete djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju na našem Kosovu i Metohiji!“. Dio sredstava od prodanog tiraža knjige biće, putem Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji, proslijeđen na adresu Udruženja roditelja „Podrži me“. Na taj način knjiga će služiti humanosti. Jednostavno, kao autor sam i na ovaj način želio da se uključim u humanitarni rad Odbora i gospodina Arlova, sve u cilju da u južnoj pokrajini, na vijekovnim ognjištima, ostane što više Srba – rekao je Basara.

Prema riječima autora, knjiga je do sada prihvaćena odlično i nada se skorom predstavljanju na Kosovu.

– Imamo i stalne pozive sa Kosmeta, svi jedva čekaju da vide knjigu i počnu da je čitaju. O pozitivnim reakcijama nam govore i recenzenti Tomo Marić i Ranko Preradović, kao i izdavači, a ukupno ih je sedam. I sama reakcija vodećih ljudi „Grafida“ u kojem smo štampali ovo djelo govori mnogo – objašnjava autor.

S obzirom na lošu epidemiološku situaciju zbog korona virusa još uvijek nisu planirali promocije.

– Kada ovo zlo jednom stane, a mora, onda planiramo da pored Banjaluke i Beograda knjigu promovišemo u Brčkom, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Gračanici, Kosovskoj Mitrovici, Novom Sadu, Raškoj, Piranu, Trstu, Vojniću… Ukoliko sadašnji tiraž ne bude sve to mogao da pokrije moraćemo da je doštampavamo. U planu je i prevođenje knjige na engleski jezik, a možda i francuski ili italijanski.

Pomoć djeci Srpske

– Kada su 2014. godine RS i region zahvatile stravične poplave, Srbi sa Kosova i Metohije su se organizovali i uputili konvoj pomoći za djecu u RS, pogotovo za najmlađe, u vidu pelena i higijenskog materijala. Na taj način je još jednom pokazana čvrsta veza između Srba sa Kosova i Metohije i iz RS. Izgrađeni su bratski mostovi koje malo ko može da sruši. Takođe, deca iz Šamca, Doboja i Banjaluke, gradova koji su najviše nastradali u poplavama, bili su gosti na Kopaoniku, a između ostalih, domaćini su im bili i veterani Fudbalskog kluba Trepča – rekao je Basara.