Društvo

Ko dolazi na Sebijino mjesto: Formira se novi odbor koji će je smijeniti sa direktorske pozicije

Vlada Federacije BiH formirala je komisiju koja će razmatrati legalnost Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sebija Izetbegović
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kako je potvrdio potpredsjednik Federalne vlade Vojin Mijatović, na sjednici u četvrtak traženo je od kantonalnih vlada koje su osnivači KCUS da u roku od pet dana dostave prijedloge za vršioce dužnosti novih članova UO.

On je rekao i da se nada da će već na sljedećoj sjednici Vlade FBiH razriješiti postojeći Upravni odbor, koji je, prema Statutu, trebao smijeniti direktoricu KCUS Sebiju Izetbegović, ali nije.

S obzirom na oduzeta zvanja, Sebija krši Statut KCUS i odmah je trebala biti razriješena dužnosti, no to Upravni odbor nije uradio.

Iz Vlade FBiH očekuju da će se ubrzo postaviti novi odbor koji će konačno smijeniti Izetbegović s ove pozicije.

Pročitajte još

Inače, pravna služba KCUS već je počela pripreme za raspisivanje konkursa za novog direktora KCUS. Naime, 9. oktobra, tri mjeseca prije isteka mandata, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutu KCUS, raspisuje se oglas za generalnog direktora KCUS.

Nekoliko imena je u igri. Ali, prema informacijama Avaza, na Sebijino mjesto doći će Ismet Gavrankapetanović, aktuelni direktor Opšte bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, koji je iz najveće zdravstvene ustanove u BiH otišao zbog Sebije Izetbegović.

Na njegovo mjesto će Haris Vranić, ministar zdravlja u Vladi KS, a, kako se saznaje, njegovu funkciju u Vladi mogao bi preuzeti Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja KS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije