Društvo

Ko je kriv za kašnjenje plata u Bijeljini: Đurđević optužuje gradonačelnika, Petrović skupštinsku većinu

U Bijeljini kasne plate u ustanovama na lokalnom nivou, neplaćeni računi datiraju još od septembra prošle godine, nekima su isključeni telefoni zbog dugova, hrana za djecu u vrtiću nije plaćena, a gradonačelnik Ljubiša Petrović neplaćanje obaveza prikazuje kao posljedicu neusvajanja rebalansa budžeta, što iz Skupštine grada oštro odbacuju kao neistinu.

Bijeljina gradska uprava gradonačelnik
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Razlog zbog čega nisu isplaćena dugovanja nije to što Skupština grada Bijeljine nije usvojila prijedlog rebalansa budžeta, nego što je gradonačelnik stvorio obaveze iznad visine raspoloživih sredstava u odnosu na iznos utvrđen budžetom i što je vršio realokacije sredstava bez skupštinske odluke, ne obavještavajući budžetske korisnike da su im skinuta budžetska sredstva, tvrdi predsjednik lokalnog parlamenta Aleksandar Đurđević, prenosi Srna.

Iz dopisa gradonačelnika i Skupštine grada na ovu temu, tvrdi se da je jasno da grad ne plaća obaveze prema gradskim ustanovama i srednjim školama, gdje su dužni da plaćaju materijalne troškove, a grad to ne čini.

Gradonačelnik u dopisu lokalnim ustanovama, među kojima su vrtić, srednje škole, Muzej, Pozorište, SKUD, Razvoja agencija, Biblioteka i Centar za kulturu, tvrdi da Gradska uprava zbog neusvajanja rebalansa nije bila u mogućnosti da izmiri stvorene obaveze iz 2023. godine.

U cilju pronalaženja rješenja predlažemo da direktori ustanova potpišu slične nardbe kao što je to učinio gradonačelnik i na taj način isplate dugovanja koja imaju – navodi se u Petrovićevom dopisu.

Pročitajte još

Petrovićeva opravdanja Đurđević naziva nevjerovatnim i sramnim i ističe da za realokacije budžetskih sredstava nije ni tražio potvrdu Skupštine grada, nego je samoinicijativno izvšio mnogobrojne realokacije u gradskom budžetu vrijedne više od milion maraka.

-Pored toga, uvidom u prijedlog Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta grada Bijeljina za period januara do kraja septembra 2023. godine proizilazi da je gradonačelnik samo u ovom periodu nenamjenski potrošio 3.173.113 KM budžetskih sredstava – naveo je Đurđević.

Kada je riječ o prijedlogu Petrovića da direktori ustanova treba da potpišu naredbe kao što je to učinio i gradonačelnik za pozicije na kojima nije bilo dovoljno sredstava, Đurđević upozorava da to povlači i odgovornost i da je u suprotnosti sa zakonom. 

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije