Kolumne

Ko sije strah?

Kakav se to strah uvukao u ljude koji rade u Šumskom gazdinstvu „Borja“ u Tesliću? Čega se plaše?

Ko sije strah?
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

“Nisam imao snage da to gore riješim kako smo planirali i tražio sam razrješenje… U te ljude koji rade tamo se uvukao neki strah, ne znam više zbog čega i koga. Imao sam problema da imenujem šefove i upravnike, nisu htjeli iz straha. Šteta i grehota.  Moglo se sve riješiti. Žao mi je, ali ne mogu da rušim neke svoje principe i principe svojih kolega.”

Ovim riječima je Slaviša Opačić objasnio svoj odlazak iz ŠG “Borja”, gdje je na rukovodeće mjesto došao u decembru prošle godine. Otišao je nakon samo dva mjeseca.

Riječ je o gazdinstvu koje je imalo ubjedljivo najlošiji rezultat u prošloj godini. Veliki gubici, velike obaveze i velika krađa šume. To je i razlog milionskog gubitka gazdinstva koje je bogato kvalitetnom  šumom. A šta je uzrok? Zvanično nije poznato, mada je to u Tesliću javna tajna, koju istražuje policija već mjesecima.

Zbog čega istraga traje mesecima? Zbog čega niko ne odgovara za stanje u teslićkom šumskom gazdistvu? Puno pitanja, malo odgovora. Zato plate radnici ne dobijaju iz vlastitih sredstava već im to narade kolege iz gazdinstava koja posluju u plusu.

Pročitajte još

Čak ni nezvanično ljudi u Tesliću nisu voljni da kažu ko je ili ko su krivci.

– Ma, zna se to ko je. Ovdašnji lokalni moćnici i političari – najučestaliji je odgovor onih koji znaju šta se dešava.

Da li su to ti moćnici kojih se boje i šumarski inženjeri?

Nikada se ovo ne bi ni desilo da zaista postoji institucionalni sistem. Da se kojim slučajem neko drznuo da do prosjačkog štapa dovede ovo gazdinstvo, do sada bi barem odgovarao pred sudom. Ali, institucije se kod nas već duže vrijeme rijetko pitaju, odluke donose isključivo pojedinci, vaninstitucionalno.

Zato ćemo i dalje da imamo zemlju bogatu šumama i rijekama, a siromašan narod i državu koja se zadužuje.

Prihvati notifikacije