Svijet

Ko stoji iza otmice koja je Belgiju digla na noge: Ukraden tovar od 25 miliona, otmičari poslali uznemirujući snimak kidnapovanog

Policija u Belgiji traga osobama koje su otele Mohameda Azauija (49), koji je kidnapovan na benzinskoj pumpi Total u Varlusu.

Mohameda Azaui
FOTO: BELGIAN FEDERAL POLICE /FACEBOOK/SCREENSHOT

Kako prenose tamošnji mediji, sumnja se da je otmica povezana sa velikom pošiljkom kokaina koja je ukradena. Sa slučajem koji danima puni stupce tamošnje štampe navodno su povezani i Srbi, odnosno spekuliše se da ga je kidnapovao srpski narko-bos iz Roterdama.

Azauiji, zvani Lobanja otet je 22. februara. Te večeri se odvezao na sastanak, a tamo su ga stranci uvukli u auto. Dan kasnije, šokantne slike Azauija su se pojavile u javnosti, a na njima se vidi kako nag sjedi na stolici, sa lisicama na rukama. Na slikama se takođe vidi da je pretučen.

Mediji prenose i da je njegova otmica navodno povezana sa švercom kokaina u luci Antverpen. Navodi se da je ukradeno 1, 2 tone droge, vrijedne 25 miliona evra, a Azauji je navodno povezan sa krađom, zbog čega je i otet.

Pročitajte još

Otmičari Azauija su potom poslali video snimak na kome on pominje tovar, kokain, i dva čovjeka pod nadimcima Smajli i Kralj.

– Kralj i Smajli ukrali tonu kokaina – navodno kaže on i moli da tovar bude vraćen.

Kancelarija javnog tužioca u Antverpenu i savezna policija veoma su zabrinuti za Azauijevu sudbinu. Javno tužilaštvo je u petak izdalo obavještenje o pretresu u nadi da će pronaći svjedoke koji su primijetili nešto sumnjivo.

– Oteti čovjek imao je sastanak u srijedu, 22. februara uveče na parkingu na auto-putu Varlos u pravcu Antverpena. Čovjek se može vidjeti u radnji na snimcima kamere. Čini se da je tamo sačekao neko vrijeme, ali se na kraju vratio napolje i u 20.49 ga je nekoliko osumnjičenih, maskiranih muškaraca, odvuklo na parking u crnom, koji se odmah udaljio u pravcu Antverpena, nakon čega su svjedoci odmah obavijestili policiju – rekao je portparol antverpenskog javnog tužilaštva Kristof Erts.

Apel policije

Pomenuti “golf” je uočen iste večeri na kružnom toku u Vomelgemu.

– Žrtva je možda te večeri odvedena na lokaciju između Autoleja i Herentalsebana. Istražni sudija traži od ljudi koji su vidjeli “golf” tamo ili u blizini 22. februara između 20.45 i 23.00 da to prijave – kaže Erts i dodaje da je moguće je da je žrtva odvedena na drugu lokaciju koja je za sada nepoznata.

Inače, prije nekoliko dana u vazduh je dignut dio restorana, koji je u vlasništvu Bosanca S. A. za kojim je raspisana potjernica zbog više krivičnih djela, među kojima su trgovina narkoticima i pranje novca.

Tamošnji mediji pišu da je suvlasnik restorana koji je dignut u vazduh A. B, koji je policiji takođe poznat po narkoticima. On je navodno usko povezan sa kriminalcem kojeg zovu Kralj, a koji se upravo dovodi u vezu sa krađom tone kokaina u Antverpenu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije