Politika

Koalicija Dodika i Izetbegovića posvađala Srbe: Da li je savez SNSD i SDA u Srebrenici bio neophodan

U trenutku kada lider SNSD Milorad Dodik najavljuje mirno razdruživanje u BiH, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović u tom slučaju upozorava na rat u BiH, regionu i lančano u cijeloj Evropi, kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da su te dvije stranke potpisale koalicioni sporazum, i to u Srebrenici.

Koalicija Dodika i Izetbegovića posvađala Srbe: Da li je savez SNSD i SDA u Srebrenici bio neophodan
FOTO: N1/SCREENSHOT

Okosnicu probosanskog političkog bloka „Moja adresa“ čini SDA, a tu su još i SBB, PDA i DF, dok je kao druga strana, „srpski politički blok“, na papiru naveden samo SNSD.

Ćamil Duraković je izabran za predsjednika Skupštine opštine, a koalicionim sporazumom, uz odobrenja vrha partija, bošnjački blok dobio je još zamjenika načelnika opštine, načelnike Odjeljenja za opštu upravu i Odjeljenja za društvene djelatnosti, direktore Dječijeg vrtića, Kulturnog centra, tehničkog direktora JKP „Polet“, glavnog i odgovornog rednika RTV Srebrenica i Nadzorni organ nad infrastrukturnim projektima u Odeljenju za urbanizam.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Ćamil Duraković

Koalicija u Srebrenici kontroverzna je iz nekoliko razloga. Osim komplikovanog odnosa SNSD i SDA na nivou BiH, treba se prisjetiti dešavanja u toj opštini za vrijeme lokalnih izbora. U trenutku kada je CIK BiH poništila izbore i naredila njihovo ponavljanje, lider SNSD Milorad Dodik verbano se obrušio na srpsku članicu CIK, Vanju Bjelicu Prutinu, riječima da “samo fukara od Srbina” može tako da glasa, te je vrijeđao zbog braka s Bošnjakom. Sve je povezao sa “sramnom izdajom” lidera SDS i PDP, “koji su u funkciji bošnjačke politike u Sarajevu, koja ovdje želi da kreira odnose”.

Pročitajte još

Ni bošnjački politički predstavnici nisu se proslavili. Oni su navodno bojkotovali ponovljene izbore, glasačima obećali da neće prihvatiti odborničke mandate u SO Srebrenica, da bi se uskoro predomislili, zasjeli u fotelje, a potom ušli u koaliciju sa SNSD.

Tako su se i SNSD i SDA našle na udaru žestokih kritika javnosti u Srpskoj i FBiH, a istovremeno je nastala kriza u bloku srpskih stranaka koje su zajedno podržale Mladena Graujičića za načelnika Srebrenice, te osvojile dovoljno odbornika da bez Bošnjaka mogu da formiraju većinu u SO.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Mladen Grujičić

Međutim, u razgovoru s predstavnicima SDS i SNSD na lokalu može se zaključiti da su i jedni i drugi za to da i Bošnjaci učestvuju u vlasti, ali su se razišli po tome što SDS smatra da su dobili previše i što je, navodno, SNSD sve dogovarao sam. U cijeloj priči sada je nejasno da li Srebrenica uopšte ima opoziciju.

Pročitajte još

Predsjednik OO SDS Momčilo Cvjetinović naglašava da su SDS, SNSD, ali i ostale srpske partije imale sporazum o zajedničkom učešću na izborima, koji je, između ostalog, predviđao mjesto zamjenika načelnika opštine za SDS, od koga sada nema ništa. Poslije izbora je formirana komisija svih srpskih partija, koja je trebalo da razgovara s Bošnjacima, jer im, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi RS, pripada mjesto predsjednika SO.

– Nastao je nesporazum kada sam im rekao da treba da dobiju samo onoliko pozicija koliki im je izborni rezultat, plus mjesto predsjednika SO. Poslije toga više niko nije pozvao SDS na sastanak, prešlo se na sastanke SNSD i Koalicije „Moja adresa“ Srebrenica. Reagovao sam, pisao Miloradu Dodiku, molio sam da to ne rade. Nisu mi odgovorili – kaže Cvjetinović za Srpskainfo.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA
Momčilo Cvjetinović

Da stvar bude čudnija, dodaje Cvjetinović, prethodno, 29. marta su srpske stranke potvrdile skupštinsku većinu i kasnije dostavile SO potpise svih srpskih odbornika. Cvjetinović tvrdi da su se stvari promijenile 13. aprila, kada je potpisana koalicija SNSD sa probosanskim strankama.

Kaže da sada postoje dvije većine – jedna srpska i jedna koju SNSD ima sa bošnjačkim partijama. Na pitanje kako se SDS ponaša u Srebrenici, kaže da su pokušali da obore izbor Ćamila Durakovića za predsjednika SO, ali nisu uspjeli, jer je bilo samo osam glasova protiv, naspram 12 za.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Srebrenica

I dod Cvjetinović tvrdi da nisu tačne spekulacije da je odornik SDS takođe glasao za Durakovića, predsjednik OO SNSD Radomir Pavlović tvrdi drugačije. Mada je glasanje bilo tajno, Pavlović ubjeđuje da su Durakovića podržali po jedan odbornik SDS, US, Demos, DNS. Ukupno, šest bošnjačkih i šest srpskih. Međutim, nešto se tu ipak ne slaže, jer samo SNSD ima sedam odbornika, što će reći da u tom slučaju ni oni svi nisu glasali za.

Kako god, Pavlović smatra da je SNSD u Srebrenici „diplomatski i politički uradio posao na najbolji mogući način“ kako bi se implementirali izborni rezultati. Da nisu izabrali predsjednika SO, tvrdi on, bilo bi pitanje novih izbora i nove političke krize u Srebrenici.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Radomir Pavlović

– Dogovorili smo da ćemo ići po principu jedan odbornik, jedna funkcija. Bošnjaci sa šest odbornika dobijaju šest pozicija, a Srbi sa 15 odbornika imaju isto toliko pozicija. Svih 15 srpskih odbornika potpisali su sporazum o skupštinskoj većini, koji je ovjeren. Drugi sporazum potpisao sam ja i načelnik u ime srpskog bloka s bošnjačkom stranom i on se odnosi na dio tog sporazuma o učešću svih u vlasti. Svih 21 odbornik čine skupštinsku većinu – kaže Pavlović.

Komentar portparola SNSD Radovana Kovačevića za sada nismo uspjeli da dobijemo.

Milan Tegeltija, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, na Tviteru je napisao: „Imati predstavnike Bošnjaka u dijelu lokalne vlasti u Srebrenici od dugoročne je strateške važnosti za Republiku Srpsku i njen međunarodni imidž, kao dokaz da, i kad su u manjini, Bošnjaci u RS su građani koji neće biti zanemareni i degradirani, posebno ne u Srebrenici“.

Član Predsjedništva SDS Rado Savić zamjera SNSD što su sami napravili pakt sa SDA, „čime je Dodik pokazao da mu je Izetbegović bitniji od Šarovića“.

FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Rado Savić

– Vidimo intenciju čvrste saradnje SNSD sa SDA u cijelom Podrinju. Ako je trebalo da Bošnjaci uđu u vlast u Srebrenici, trebalo je u dogovoru sa svima, a ne da im se na ovaj način da pozicija koliko svim Srbima. Pokazalo se da je sve prije toga bila lažna predstava, a da je stvarni cilj ovaj savez sa SDA – kaže Savić za Srpskainfo.

Podsjećamo, SNSD i SDA su u koaliciji u Zvorniku, a uskoro će biti i u Bratuncu.

„Priča o izdaji je politikanstvo“

Politički analitičar i sociolog Drago Vuković smatra da u političkom višenacionalnom pluralizmu, kao što je slučaj u Srebrenici, treba da postoji saradnja, a da je dnevna politika konflikata, po kojoj je prepoznatljiva BiH, nešto sasvim drugo.

– Ta priča o izdaji je politikanstvo. Tamo gdje postoji koalicija u lokalnoj zajednici koje nema na državnom ili entitetskom nivou, ako je to u interesu lokalne zajednice, zašto da je ne bude? Ne mogu građani bilo koje lokalne zajednice da budu taoci globalno loše politike. Što se tiče principa, politiku profilišu interesi, ne neki principi. Mene više zabrinjavaju ti odnosi na globalnom nivou, saradnja tri ili četiri ključne partije u BiH. Na lokalu, jedino bi Ćamil Duraković mogao da ima moralne probleme, da li može da proguta to šta je sve radio, pa da bude predsjednik Skupštine – kaže Vuković za Srpskainfo.