Politika

Koalicija za dobru atmosferu: Ima li vlast na nivou BiH alternativu

Na sastanku partnera u vlasti na nivou BiH, SNSD, HDZ i stranaka „trojke“, ništa nije dogovoreno da ide u odlučivanje, ali ima pomaka.

sastanak koalicije u Mostaru
FOTO: DINO ĐONKO/ANADOLIJA

Ova rečenica lidera SNSD i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika najbolje oslikava mogućnosti i atmosferu u koaliciji na nivou zajedničkih institucija BiH.

Nakon početnog optimizma i priča o tome kako se „Dodik promijenio“, preko usvajanja nekoliko tzv. evropskih zakona, uz ignorisanje zaključaka Narodne skupštine Srpske, partneri su došli do zida kada treba da rješavaju teže stvari poput apelacionog suda na nivou BiH i pitanja stranaca u Ustavnom sudu BiH.

Optimizam bez pokrića

Lider SDP BiH Nermin Nikšić, u ime stranaka „trojke“ , priznao je da BiH sa stranim sudijama ne može u EU, ali je naglasio da još nije vreme da se to pitanje rješava, dok Dodik poručuje da se bez toga „nemoguće kretati napred“. Uz to, on i lider HDZ BiH Dragan Čović pritišću partnere iz Sarajeva da mijenjaju Izborni zakon i da vide leđa sadašnjem sastavu CIK BiH.

Iako svi zrače optimizmom, svima je jasno da je „dobra atmosfera“ na sastancima zamijenila dobre rezultate. Da li partneri treba da se zabrinu i da li im postoji politička alternativa na nivou BiH ako ne budu u stanju da usvoje kompletan dogovoreni paket zakona, a naročito ako najnoviji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH bude nezadovoljavajući?

Sudeći prema odgovorima koje smo dobili od sagovornika, koalicija nema izvjesnu alternativu, kako god bude radila. Naročito ako znamo da u BiH ne postoji mogućnost vanrednih izbora.

Slab interes za opšte dobro

– Matematički sve je moguće. Igra brojki i slova je omiljena politička disciplina ali je pitanje da li postoji istinska politička volja da svaki akter ponaosob izađe iz sitnosopstveničkih partikularnih interesa i pokaže interes za opšte dobro. Trenutno su oni koji su spremni na to vrlo slabi i krhki – kaže za Srpskainfo politička analitičarka Tanja Topić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Prema njenim riječima, fascinantan je način funkcionisanja koalicije na nivou BiH, koju sami njeni akteri nikako ne oslovljavaju tako.

Pročitajte još

– Dva lajt motiva njihovog djelovanja su, s jedne strane, da se na sastancima nisu dogovorili, ali da su postigli napredak. S druge strane, jedan partner promoviše politiku uslovljavanja, drugi politiku fine pristojne komunikacije, koja se u praksi manifestuje tako što, kad im partner odvali političku šamarčinu, oni mu podmetnu i drugi obraz. Ta nova politička kultura će sasvim sigurno biti dominantna do izvještaja o napretku BiH ka EU – kaže Topićeva.

Čudo na političkoj sceni

Politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić ostaje pri stavu da je ovo, u svakom slučaju, mnogo bolja kombinacija vlasti od one prethodne. Prema njenim riječima, partneri su i dalje „sa sumnjivim novcem“, ali bar imamo neke usvojene zakone.

Ivana Marić
FOTO: JASMIN FAZLAGIĆ/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Različit je sastav i uopšte ne znam kako oni zajedno funkcionišu. Imamo „trojku“ koja mora da se dokaže jer jedina nije bila u vlasti i oni moraju pokazati neki rezultat. Samim tim što se jedna strana promijenila, kada je „trojka“ zamijenila SDA i DF, vidimo koliko se sve ostalo promijenilo. Imamo Čovića koji je odjednom kooperativan, kome ništa nije problem, koji se odjednom dogovara o svemu, koji kao postavlja ministre koji sami razmišljaju, a ne samo poslušnike. I imamo Dodika koji ne zna koje probleme sve nema. Od potvrđene optužnice, svađe sa međunarodnom zajednicom, do finansijskih problema. Pravo je čudo da se išta uopšte dogovaraju – kaže Marićeva za Srpskainfo.

“Dodik haosom prikriva probleme”

Ivana Marić kaže da ne možemo očekivati od partnera u vlasti da nam kažu šta su dogovorili, ali da se po samom tonu nakon razgovora vidi da će oni postići neki dogovor, te da je moguće da BiH do kraja godine dobije pregovarački status sa EU.

– Najveći problem stvara Dodik koji bi pristao na sve to, ali mu ipak treba stvaranje haosa, jer na taj način prikriva sve ostale probleme. To će biti pravi izazov, da Dodik pristane na nešto, ali da građani u RS to ne znaju i kako da on napravi haos ako mu iz „trojke“ ne odgovaraju na provokacije – prognozira Marićeva.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije