Društvo

Koje gume se preporučuju: Zimska oprema obavezna od 1. novembra

Jesen je u BiH već pokazala svoje pravo lice i mnogi vozači će uskoro početi da planiraju da zimske gume stave umjesto ljetnih.

Koje gume se preporučuju: Zimska oprema obavezna od 1. novembra
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od 1. novembra zimska oprema će postati obavezna na zimskim dionicama javnih puteva, a ta obaveza će trajati sve do 1. aprila iduće godine. Obvezna upotreba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uslove i stanje puteva.

Kako biste se na vrijeme pripremili na tradicionalnu zamjenu guma, portal 24sata pripremio je veliki test zimskih pneumatika kojeg su napravili njemački ADAC i drugi evropski autoklubovi.

Oni su testirali 32 zimske gume u dvije dimenzije, po 16 u svakoj.

Manju dimenziju 205/60 R16 koriste trenutno vrlo popularna mala SUV-vozila B-segmenta kao što su hjundai kona, nisan džuk, opel kroslend, reno kaptur, seat arona, škoda kamik i folksvagen t-rok, dok veću dimenziju 225/45 R17 pronalazimo na kompaktnim automobilima poput  audija A3, bmw serije 1 i 2,  honde civik,  mercedesa A i B klase, pežoa 308, tojote korole, VW golfa… Manju dimenziju autoklubovi su testirali na folksvagen t-roku, a veću koristeći golf.

Pročitajte još

Glavni faktori koji pokazuju da li je neka guma na testu prošla dobro ili loše bili su upravljivost, sigurnost, udobnost i ekonomičnost, a prvi put je u obzir uzeta i održivost guma. Ponašanje na suvoj i mokroj podlozi te u zimskim uslovima nosilo je 70 odsto ukupne ocjene, dok su trošenje gume, izdržljivost, potrošnja goriva, težina i buka donijeli preostalih 30 posto bodova.

Zimske gume dimenzija 205/60 R16

Najbolje su prošle gume manjih dimenzija. Čak njih sedam je dobilo ocjenu „vrlo preporučljivo“. Od tih sedam guma četiri se mogu pohvaliti jako dobrim ocjenama i po pitanju osobina u vožnji i po pitanju održivosti. To su Dunlop vinter sport 5, Mišelin alpin 6, Gudjir ultragrip 9+ i Kontinental VinterKontakt TS 870 P. Hankok vinter i*cept RS3, Brajdgestone blizak LM 005 i Fajerston vinterhouk 4 mnogo su bolje u pogledu osobina u vožnji nego održivosti. Sve tri gume su podbacile u kategoriji izdržljivosti.

Što se tiče najboljih guma, razlike su male, ali ipak postoje i zato na njih treba obratiti pažnju. Ako godišnje prelazite puno kilometara, bilo bi dobro prednost dati segmentu vozačke udobnosti na suvoj podlozi, a tu su samo dvije gume vrlo preporučljive: Dunlop vinter Sport 5 i Mišelin alpin 6. Obje uvijek daju vozaču kvalitetne povratne informacije s volana, nude izuzetnu stabilnost smjera kretanja i sve pokrete na volanu prenose na podlogu prema očekivanjima. Uz to, očekivana kilometraža prije nego što se istroše im je vrlo velika.

Na mokroj podlozi svih sedam najboljih guma imaju vrlo kratke zaustavne puteve prilikom kočenja i pružaju solidne osobine kod uzdužnog akvaplaninga.

Kada su u pitanju zimski uslovi Hankok vinter i*cept RS3 je uvjerljivo najbolja guma, za razliku od Gudjira ultragrip 9+, koji bi na snijegu mogao biti bolji, piše 24sata.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu