Magazin

Loša navika mnogih: Ovih 6 stvari ne biste trebali držati u automobilu

Za mnoge ljude automobil je gotovo poput produžetka njihovog doma, stoga ne čudi da koriste svoje automobile kao dodatno spremište.

Loša navika mnogih: Ovih 6 stvari ne biste trebali držati u automobilu
FOTO: CBS MORNINGS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Iako je pametno spremiti neke stvari u svoj automobil kao što su produžni kablovi, dodatna odjeća i par udobnih cipela, to nije najbolje mjesto za držanje baš svega.

Ovo je šest stvari koje ne biste trebali držati u automobilu:

Plastične boce za vodu

Iako bi većina nas vjerovatno trebala piti više vode, ipak nije pametno držati plastičnu bocu s vodom u automobilu. Prema studiji iz 2014. kada je plastika izložena toplini, može se razgraditi, uzrokujući ispiranje hemikalija u vodi. Također, topla voda nije baš ukusna.

Umjesto da nosite hrpe plastičnih boca, ponesite sa sobom aluminijsku bocu. Po mogućnosti, odaberite bocu dizajniranu za održavanje tekućine hladnom.

Hrana

Iako je primamljivo, pogotovo ako kod kuće nemate dovoljno prostora za pohranu, nikada ne biste trebali spremali hranu u automobilu.

– Čak i ako je hrana u limenkama ili kutijama, može se pokvariti ako dugo stoji u automobilu – objašnjava Leslie Kilgour, profesionalna organizatorica. Kutije s hranom iz trgovine trebale bi ići u smočnicu ili neki drugi dio vaše kuće.

Ako hranu za hitne slučajeve ipak spremate u automobil, držite je u tvrdoj posudi za skladištenje kako biste odvratili štetočine i hranu redovito mijenjajte svježom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Elektronika

Grijanje i elektronika su loša kombinacija. Automobil parkiran na izravnoj sunčevoj svjetlosti može doseći 50 Celzijevih stepeni u sat vremena. Stoga je loša ideja držati elektroniku u automobilu kada se ne koristi. Takođe, elektronika na vidljivom mjestu takođe čini vaš automobil potencijalnom metom za krađu, prenosi Večernji list.

Aerosol limenke

Mnogi ponekad u automobilu dovršavaju dotjerivanje frizure, pa biste mogli doći u iskušenje da malu limenku suhog šampona spremite u pretinac, ali to je loša ideja. Visoke temperature mogu uzrokovati eksploziju boca aerosola, što može biti opasno.

Pročitajte još

Ogromna torba za “donacije”

Karli Adams, profesionalna organizatorka, kaže da sve te stvari koje ste izbacili iz svog doma i koje planirate donirati ne bi trebale stajati u vašem automobilu dok konačno ne pronađete vremena da ih odvezete.

– Umjesto da trošite prostor u prtljažniku unedogled, predlažem da ljudi stavljaju donacije u svoj automobil samo kad idu u centar za donacije – kaže Adams.

Prljava odjeća za teretanu

Možda vam se žuri kući nakon znojnog kardio treninga u teretani, ali nije dobra ideja torbu za teretanu ostaviti u autu jer ćete je vjerovatno zaboraviti. Čim uključite grijanje cijeli auto će biti zavijen u aromu korištenih čarapa. Takođe, ako znoj dugo vremena ostane na vašoj odjeći, to može uzrokovati pojavu mrlja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu