Društvo

KOME NAJVIŠE VJERUJU Na trgovce se žalilo 1.280 potrošača u Srpskoj

Od januara do kraja juna ove godine na adrese 10 udruženja potrošača u RS pristiglo je 1.280 prigovora, dok se u istom periodu lani na trgovce i pružaoce usluga požalilo 893 građana.

KOME NAJVIŠE VJERUJU Na trgovce se žalilo 1.280 potrošača u Srpskoj
FOTO: SHUTTERSTOCK

Podaci koje, na osnovu evidencija udruženja, prikuplja odsjek za zaštitu potrošača pri Ministarstvu trgovine i turizma RS, pokazuju da se povećava i broj udruženja koja se bave ovom problematikom, ali i povjerenje građana u njihov rad.

Više od polovine prigovora, pristiglih ove godine, upućeno je Udruženju „DON“ iz Prijedora, kojem se za šest meseci obratilo čak 670 građana iz nekoliko opština i gradova u RS. Udruženje „Zvono“ iz Bijeljine je u istom periodu primilo 265 prigovora, „Reakcija“ iz Banjaluke 82, Pokret potrošača RS iz Banjaluke 76 žalbi, „Oaza“ iz Trebinja 59, a „ToPeer“ iz Doboja 50. Istovremeno, Udruženje „CAM“ iz Šekovića primilo je svega 29 prigovora, „Žuti kišobran“ iz Gradiške 16, a „ŽIR“ iz istočnog Sarajeva svega 12 žalbi građana.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Murisa Marić, izvršna diretkorka priejdorskog Udruženja „DON“, kojem, po svemu sudeći, potrošači najviše vjeruju, poručuje da je dobro što raste svijest potrošača da imaju zakonom zagarantovana prava i da treba da se bore za njih. Upozorava, međutim, da je ovaj trend mnogo izraženiji na sjeveru RS, u Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru, nego u drugim dijelovima Srpske.

Marićeva dodaje da i udruženja treba da se ozbiljnije pozabave ne samo trgovcima, nego i cijenama i kvalitetom komunalnih usluga, na koje se građani sve češće žale. Odluke gradova i opština koje se odnose na cijene vode, odvoza smeća, grijanja, javnog prevoza i drugih usluga u najčešće nisu usaglašene sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača, upozorava ona.

U najvećem broju slučajeva građani nemaju sa javnim preduzećima potpisane ugovore, te im nisu jasno naznačena njihova prava, ali ni obaveze, a ukoliko nema ugovora u javnim preduzećima pokušavaju da se koriste pravilnicima preduzeća, za koje građani i ne znaju. Time oni nanose ogromne štete potrošačima, koji zbog neznanja prihvataju određene odluke na svoju štetu. Mali se broj udruženja upustio  u pravnu borbu s tim preduzećima i u akcije zagovaranje za promjene, kako bi potrošači dobili viši nivo zaštite – zaključuje Murisa Marić.