Digitalna Srpska

"KOME PRIPADA BUDUĆNOST" Giganti Fejsbuk i Epl u žestokoj raspravi oko privatnosti

Tehnološki giganti Epl i Fejsbuk nastavljaju svoj "rat" izjavama, a na čelu su, naravno, Tim Kuk i Mark Zakerberg.

"KOME PRIPADA BUDUĆNOST" Giganti Fejsbuk i Epl u žestokoj raspravi oko privatnosti
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naime, nedavno su iz kompanije Epl kritikovali nova pravila privatnosti koje Fejbuk uvodi, smatrajući da one idu na štetu korisnika, i da će samo oglašivači vođeni profitom biti zadovoljni njima.

Odgovor iz Fejsbuka bio je prilično oštar, a išli su čak dotle da zakupe oglase u nekim od najpoznatijih svjetskih novina, kako bi se suprotstavili rivalima i rekli šta imaju, prenosi B92.

Naime, Epl je omogućio korisnicima iOS operativnog sistema da odaberu da li će, i u kojoj mjeri, dozvoliti da se njihovi podaci djele sa raznim oglašivačima. Fejsbuk ovo smatra ugrožavanjem “malih biznisa”, koji koriste društvene mreže kako bi došli do klijenata.

Nove otvorne strijelice poletele su od strane Tima Kuka, kada je na konferenciji “Computers, Privacy and Data Protection” izjavio kako ne smijemo da zanemarimo teoriju po kojoj, što se duže koristi neka tehnologija za prikupljanje što većeg broja podataka, to bolje.

Naglasio je da, baš zato, internetom kruže razne pogrešne informacije i teorije zavjere, jer je algoritam tako dizajniran da svima pruža ono što žele da vide i čuju, pa čak i ekstremistima.

– Takav pristup ima svoju cijenu, a to su polarizacija, izgubljeno povjerenje i nasilje – naglasio je Kuk.

Istakao je i da “društvena dilema” ne smije da postane društvena katastrofa, aludirajući pritom na nedavno objavljeni film “Društvena dilema”, a koji se bavi uticajem društvenih mreža na psihologiju ljudi.

-Kome pripada budućnost? Onima koji razvijaju inovacije, ili onima koji u prvi plan stavljaju našu pažnju i isključuju sve ostalo, bude strah i ekstremizam, samo kako bi nam prikazivali još više oglasa? – upitao je Kuk.