Politika

KOME SMETA SPOMENIK MIRA U SREBRENICI Srpski političari kivni na bošnjačka udruženja

Četiri bošnjačka udruženja iz Srebrenice protive se izgradnji spomenika mira u tom gradu, što je razljutilo lokalne srpske političare, koji poručuju da je riječ o čistom politikanstvu.

KOME SMETA SPOMENIK MIRA U SREBRENICI Srpski političari kivni na bošnjačka udruženja
FOTO: SRNA

Spomenik mira, čija je izgradnja počela ovih dana u Srebrenici, a koji neće imati veze sa žrtvama proteklog rata niti nositi nacionalna obilježja, zasmetao je pojedinim bošnjačkim udruženjima iz tog grada. Oni su juče uputili dopis OHR u kojem traže da se gradnja zaustavi!

– Svjedoci smo upornog negiranja genocida, koji se dogodio u julu 1995. godine u Podrinju, a koji su počinile srpske vojne i paravojne formacije. Međunarodna zajednica ništa nije učinila na otklanjanju posljedica genocida, a sve je glasnije negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca – stoji u dopisu ovih udruženja.

Da bi uopšte razgovarali o izgradnji bilo kakvog spomenika, pa i spomenika miru, ova udruženja traže od OHR da hitno donese zakon o zabrani negiranja genocida.

– I da se iz parka u centru Srebrenice izmjeste dva spomenika četnicima, koji su vršili pokolj muslimana za vrijeme Drugog svjetskog rata, te da se načelnik Srebrenice izvini majkama za sve nevino ubijene u proteklom ratu – stoji u njihovim zahtjevima.

Gradnja

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić ističe za Srpskainfo da je riječ o politički motivisanom dopisu, te upitao zašto nekom smeta spomenik mira.

On je potvrdio da bi spomenik trebao da se izgradi u centru grada i da su već počele pripreme za njegovu gradnju.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Mladen Grujičić

Grujičić ističe da je odluku o gradnji ovog spomenika donijela Skupština opštine Srebrenica i da su samo dva poslanika bila suzdržana, dok su ostali prihvatili navedenu inicijativu. O inicijativi za gradnju spomenika razgovaralo se gotovo godinu dana u neformalnim krugovima, a onda su opštinske vlasti to usaglasile s prijedlogom predstavnika iz nekih međunarodnih organizacija, prije svih OHR, da to i zvanično pokrenu.

– Ovaj spomenik neće imati nikakve povezanosti s minulim ratom i njegovim žrtvama. Ovo će biti možda jedan od rijetkih spomenika podignut miru. U dogovoru s bošnjačkim predstavnicima u Srebrenici i međunarodne zajednice dogovoreno je i kako će on izgledati – dvije ruke koje drže globus na kome se nalazi četvoro djece, koja simbolizuju narode u BiH – Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale – pojašnjava Grujičić.

Izbori

On ističe da ta priča nije od juče i da ranije nije bilo primjedbi, odnosno nije traženo od OHR da se umiješa i spriječi izgradnju, a sada se traži zaustavljanje gradnje, vjerovatno jer je politka umiješala svoje prste u tu priču.

– Ne vidim drugi razlog zašto bi nekom smetao spomenik miru, koji šalje poruku zajedničkog života. Mir nema alternative i svako ko se protivi ovoj ideji je za ono drugo, a to je prošlost i rat – poručuje Grujičić.

I predsjednik Opštinskog odbora SDS Srebrenica Momčilo Cvjetinović smatra da je riječ o politički motivisanom dopisu, s obzirom da se približavaju lokalni izbori.

– Očito je da su pojedina bošnjačka udruženja prešla u političku ofanzivu i da mnogo više energije ulažu u politička zbivanja nego životne problem građana – ističe Cvjetinović.

Dodaje da razumije bol svakog roditelja i članova porodica koji su izgubili nekog u proteklom ratu, ali da to ne znači da treba živjeti u mržnji.

– Na žalost, mnogi od njih smatraju da bi se u Srebrenici trebali zastupati isključivo bošnjački interesi i da o svemu oni odlučuju. Traže da se gradi samo ono što oni žele i sve što se radi u Srebrenici Bošnjacima smeta – smatra Cvjetinović.

Cvjetinović: Gdje su četnici?

Cvjetinović je upitao gdje se u Srebrenici nalaze četnički spomenici, jer on ne zna za njih.

Dodaje da se u parku u centru grada nalaze dvije spomen ploče, ali nijedna ne predstavlja četnike.

Jedna spomen ploča je podignuta u znak sjećanja na majora Kostu Todorovića i nekoliko vojnika koji su poginuli na početku Prvog svjetskog rata u borbi protiv austrougarske vojske.

Druga spomen ploča je podignuta u znak sjećanja na srpske civile u Srebrenici, koji su strijeljani u Drugom svjetskom ratu.

– Očito im smeta jer su Srbi, pa su odmah četnici – kaže Cvjetinović.