Društvo

OTAC DAO BUBREG KĆERKI Stručnjaci iz Srbije i Londona odradili 3 uspješne transplantacije u dječijoj bolnici, donori bili roditelji mališana

Na dječijoj klinici Tiršova u Beogradu juče i danas uspješno su izvršene tri transplantacije bubrega od živog donora kod djece, uz pomoć stručnjaka iz dječije bolnice koja je u Londonu, najpoznatije druge u svijetu.

doktori medicina UKC
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić, naglasila je da je riječ o izuzetno kompleksnim slučajevima.

Nastavlja se dolazak inostranih stručnjaka u Srbiju. Stručnjaci iz Londona dolaze treći put, i ovog puta je operisano troje djece. Ovo je zaista prvi put u istoriji da su u Srbiji obavljene tri kompleksne transplantacije u dva dana odnosno dvije transplantacije u jednom danu – rekla je Škodrićeva.

Transplantacija bubrega sa živog donora

Škodrićeva je objasnila da je riječ o transplantacijama bubrega sa živog donora i da je poznato da je transplantacija zaista veliki problem, kao i da su ove tri transplantacije zahvaljući pomenutoj saradnji srpskih stručnjaka iz Tiršove i kolega iz Londona bile uspješne.

– Zahvaljujem prije svega našim stručnjacima iz Tiršove kao i kolegama iz Londona. U svim slučajevima donori su roditelji, ali moram da napomenem da se radi o veoma kompleksnim slučajevima. Ne radi se o rutinskim operacijama, već kompleksnim, složenim koje ne mogu da se obave tako jednostavno i koje mogu da se obave samo na nekoliko mjesta u svijetu – rekla je Škodrićeva.

Dodala je da su važna i velika ulaganja države u proteklom periodu, koja, kako je rekla iz godine u godinu rastu.

“Maksimalno se trudimo da dovodimo inostrane stručnjake”

– Znate da ulaganja države iz godine uz godinu rastu kada je u pitanju liječenje djece u inostranstvu. Isto tako i za mnoge rijetke bolesti, veliki broj djece ne može da se liječi kod nas, ali ih šaljemo u inostranstvo. Maksimalno se trudimo da dovodimo inostrane stručnjake kod nas – rekla je Škodrićeva.

Škodrićeva je objasnila da je pomoć inostranih stručnjaka značajna jer je srpskim doktorima nekada potrebno iskustvo koje oni imaju.

– To je pomoć našim stručnjacima. Sve one operacije i intervencije koje ne mogu samostalno da rade, uz pomoć svojih kolega iz inostranstva postaju rutinske. Bez obzira na ogromno znanje naše struke, bez iskustva to znanje nije moguće nikako primijeniti, bez iskustva ti zahvati ne mogu postati rutinski. Takođe, ogroman je benefit po pacijente i njihove porodice – nije isti komfor kada radite u svojoj zemlji i kada odlazite u inostranstvo na liječenje – rekla je Škodrićeva.

Škodrićeva je zahvalila ljekaru iz Tiršove koji je bio glavni hirurg na ovim transplantacijama, Vladimiru Radloviću, kolegama iz Londona i cijelom timu Tiršove klinike.

Istakla je da su ove transplantacije ogroman pomak kada je u pitanju transplantacija sa živog donora u Srbiji.

– Novina i lijepa vijest jeste da nam je poslije virusa korona stala kadaverična transplantacija svih organa. Sa Italijom smo imali ranije sporazum za kadaveričnu transplantaciju jetre, koja je bila potpuno zaustavljena zato što nije bilo razmjene organa, donorstva u Srbiji. Međutim, prije nedjelju smo dobili odgovor od Italije da se pokreće kadaverična transplantacija, već je poznat jedan pacijent za taj zahvat. Naravno moramo da radimo i dalje istim ovim intenzitetom, nemamo mnogo vremena da transplantacija u Srbiji dostigne transplantaciju nekih uspješnih zemalja – rekla je Škodrićeva.

Doktorka Jelena Stojanović, dječiji nefrolog u bolnici u Londonu, uputila je sve pohvale timu stručnjaka iz Tiršove – timu anesteziologa, hirurga i pomoćnog osoblja, koje, kako je rekla uključuje veoma uspješni tim medicinskih sestara.

“Nivo medicine u našoj zemlji je na samom vrhu”

– Nivo medicine u našoj zemlji je na samom vrhu i ono na čemu treba raditi je iskustvo. Vrlo je bitno da se zna da je doktor, Vlada Radlović, uradio sve transplantacije. Od jula prošle godine do sada uradili smo šest transplantacija i on je vodeći hirurg, a mi samo asistiramo i tu smo ukoliko nešto nije jasno, ali i priprema donora i priprema primalaca organa se radi sa iskustvom i znanjem lokalnog tima – rekla je Stojanovićeva.

Pročitajte još

Stojanovićeva predviđa da za godinu klinika Tiršova ima stabilan program transplantacija.

Otac donirao bubreg kćerki

Kada je riječ o pomenutim transplantacijama u protekla dva dana urađena je transplantacija djevojčici koja ima svega 17 kilograma i pridružene bolesti zbog čega je anesteziološki tim bio pred kompleksnim zadatkom.

– Otac je bio donor i oboje se oporavljaju dobro. Danas je operisan jedan dečko od 18 godina, koji je poslije mnogo godina prekinuo dijalizu, njemu je donor bila mama i odlično se oporavljaju. Trenutno je u sali jedan dječak od desetak godina, koji će isto prestati sa dijalizom, njegov donor je bila mama – rekla je Stojanovićeva.

Pomoćnik direktora za hirurgiju, Marija Lukač, rekla je da do sada transplantacija kod tako kompleksnih pacijenata nije rađena u Tiršovoj, a da je postojao program transplantacije dugo godina, pa je sada napravljen jedan mali generacijski međuprostor.

– Ovo je veoma velika pomoć, ne samo za tim koji se bavi transplantacijom, jer kada uvedete jednu složenu proceduru u bolnicu, ona dobija na opštem kvalitetu. U nekim stvarima ne možemo bez pomoći kolega iz inostranstva, imaju bolju tehnologiju i veći broj pacijenata. Za mlade doktore je izuzetno značajno ovo iskustvo – rekla je Lukačeva, prenosi Blic.

Lukačeva kaže da je ranije postojala tendencija da mladi ljekari odlaze da se edukuju u inostranstvu, ali da je manjkavost toga što se ne edukuje cijeli tim koji učestvuje u operaciji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu