Biznis

KOMŠIJAMA NEDOSTAJE RADNA SNAGA Čak 500 Nepalaca radi na hrvatskim gradilištima

Zbog sve većeg nedostatka radne snage, domaći, ali i strani, poslodavci u Hrvatskoj sve češće posežu za stranim radnicima. Prema posljednjim podacima iz juna ove godine, u Hrvatskoj nedostaje oko 300.000 radnika. Ako se trend starenja, ali i iseljavanja stanovništva nastavi do 2050. godine moglo bi nedostajati i milion radnika.

KOMŠIJAMA NEDOSTAJE RADNA SNAGA Čak 500 Nepalaca radi na hrvatskim gradilištima
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Osim u turizmu, nedostaci su vidljivi i u građevinarstvu, zato više ne čudi činjenica da na hrvatskim gradilištima, te restoranima i hotelima vidimo strane radnike, pogotovo one sa dalekog i srednjeg istoka. Naime, u Hrvatskoj trenutno samo u građevinskom sektoru radi čak 24.115 stranih radnika, od čega njih 500 dolazi iz Nepala, navodi Zadarski list.

Upravo grupa nepalskih radnika sada radi na rekonstrukciji trgovačkog centra u Zadru.

Na cijelom gradilištu radi 80-ak radnika, među kojima je i tridesetak stranih, a sa podizvođačima ukupno 50 radnika. Obnovili smo dosta toga na građevini, između ostalog i rasvjetu, i u tome nam pomažu radnici iz Nepala – objasnio je Stipe Tolić, šef gradilišta.

Jedan od radnika je i Uttam Prasad, koji je do sada radio u mnogim zemljama Arapskog poluostrva, ali i Libiji, a sada po prvi put radi u Evropi.

– Već smo šest mjeseci u Hrvatskoj. Najbolje je raditi u Evropi, uprkos činjenici da je ovdje sve drugačije nego kući. Zadovoljni smo platom, a kad bi nas pitali gdje smo zadovoljniji, rekli bismo da Nepal volimo 100 odsto, a Zadar 99 – kroz šalu je rekao Prasad.

Razlog sve većem dolasku nepalskih radnika u Hrvatsku upravo su bolji radni uslovi. Naime, oni na primjer u Dubaiju i Kataru rade 13 do 14 časova dnevno za mjesečnu platu od 1.500 do 2.000 kuna (200 do 270 evra), a uz to imaju tek jedan slobodan dan u čitavom mjesecu. Osim toga, ističu kako su plate u turizmu nešto bolje, ali u građevini su ispod minimalca.

(SEEbiz)