Hronika

Konačno pred sudom: Bahati vozač MAMINIM "AUDIJEM" usmrtio dvije osobe

Suđenje Nemanji Stamenkoviću (19) iz Beograda koji je optužen da je vozeći „audi A6 kvatro“ 4. januara oko 20.30 časova ove godine na Bulevaru Medijana u Nišu izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli pješaci Andrej Prenkljušaj (12) i Dejan Ilić (48) počeće 25. marta, potvrđeno je Blicu u Osnovnom sudu u Nišu.

Konačno pred sudom: Bahati vozač MAMINIM "AUDIJEM" usmrtio dvije osobe

Stamenković je optužen da je počinio krivično djelo teško djelo protiv bezbednosti javnog saobraćaja a Osnovno javno tužilaštvo zatražilo je da mu se izrekne maksimalna kazna od osam godina zatvora kao i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od pet godina, prenosi Blic.

Kako je Blic pisao, on se tereti u momentu udesa kretao se brzinom od najmanje 131 kilometar na čas što je više nego duplo od ograničenja brzine koja važi na toj deonici.

Prema navodima optužnog predloga on se sumnjiči da je vozilom upravljao na način koji predstavlja nasilničku vožnju te da nije postupio u skladu sa saobraćajnim znakom kojim je propisano da se na toj dionici Bulevara Medijana zabranjeno kretanje brzinom većom od 60 kilometara na čas.

„Audi“ kojim je upravljao Stameković kretao iz pravca Bulevara Cara Konstantina ka kružnom toku na Bulevaru Medijana, kada je izgubio kontrolu i vozilom prešao najprije na travnatu površinu a potom i na trotoar kojim su išli pješaci. U momentu nesreće sa Stamenkovićem su se u kolima nalazile i dvije maloletne osobe, na suvozačevom i zadnjem sjedištu vozila.

– Kretao se nedozvoljenom brzinom od najmanje 131 kilometara na čas pa je u visini kućnog broja 26 u Ulici Majakovskog izgubio kontrolu nad vozilom kojim je upravljao, sišao sa kolovoza sa desne strane Bulevara Medijana najpre na travnatu površinu, nakon čega je prešao na biciklističku stazu a zatim na stazu za pješake na kojoj je nastavio kretanje – navodi se u optužnom predlogu.

FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS SRBIJA

Nastradali Andrej Prenkljušaj i Dejan Ilić su bili leđima okrenuti automobilu koji je velikom brzinom nailazio iza njih. „Audi“ je zadnjim desnim bočnim dijelom u predelu vrata prvo udario tijelo dječaka i od siline udarca ga prebacio preko ograde JKP „Naisus“. Automobil je potom, zadnjim desnim dijelom takođe u predjelu vrata, naleteo i na Ilića, koji je šetao sa prijateljem, i odbacio ga na asfalt, nakon čega je nastavio kretanje i vratio se na kolovoz na kome se zaustavio.

Prema navodima optužnice, Andrej je zadobio teške povrede glave, višestruke prelome kostiju i teške povrede unutrašnjih organa od kojih je preminuo na licu mjesta. Ilić je zadobio rascjep grudnog dijela aorte i obimne grudnih i trbušnih organa usled kojih je preminuo sat vremena kasnije u Kliničkom centru u Nišu.

Medicinskim analizama utvrđeno je da vozač Stamenković nije bio pod dejstvom ni alkohola ni opijata.

Rješenjem Vanpretresnog veća Osnovnog suda u Nišu, Stamenkoviću je prošle nedjelje produžen prtivor jer se tereti za krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina ili teža kazna sa elementima nasilja a način izvršenja ili težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.