Kultura

Koncert gudačkog kamernog orkestra: Sezonu počnju sa VEDRIM REPERTOAROM

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora u četvrtak 4. marta u 20 časova, biće održan koncert gudačkog kamernog orkestra, “Ban Svetislav Tisa Milosavljević”.

Koncert gudačkog kamernog orkestra: Sezonu počnju sa VEDRIM REPERTOAROM
FOTO: BANSKI DVOR

Ovaj gudački orkestar osnovan je prošle godine, povodom obilježavanja Dana Banskog dvora i 88. rođendana ove kulturne ustanove. Orkestrom će dirigovati Branka Radošević Mitrović.

– Već neko vrijeme postoji potreba za osnivanjem gudačkog orkestra. U razgovorima sa direktorom Banskog dvora gosp. Matovićem došli smo na ideju da se osnuje orkestar pri toj instituciji po ugledu na slične orkestre u regionu. Za nas kao izvođače je velika čast i privilegija da radimo pod krovom institucije sa takvom tradicijom, a i velika odgovornost da nosimo ime Bana Milosavljevića. Većina članova orkestra je imala priliku da sarađuje kako sa mnom kao dirigentom, tako i oni između sebe u različitim ansamblima – rekla je Branka Radošević Mitrović.

Ansambl čine akademski muzičari sa bogatim orkestarskim iskustvom, a osnovan je sa namjerom da prema uzoru na brojne kulturne centre regiona i Banjaluka dobije profesionalni gudački orkestar koji će pored uobičajenog svjetskog repertoara aktivno promovisati i domaće kompozitore. Ansambl je zvanično promovisan na Dan Banskog dvora 8. novembra 2020. godine, kada je i održao svoj prvi koncert.

– Orkestar je prvi put nastupio za Dan Banskog dvora. Koncert koji planiramo 4. marta je prvi koncert u ovoj sezoni. Kao orkestar koji teži profesionalnom pristupu rada, odlučili smo da ne podilazimo publici sa popularnim repertoarom. Dokaz za to je upravo izbor, nepravedno zapostavljenih, domaćih autora za prvi koncert. Naravno, postojala je doza straha kako će publika prihvatiti ova dela, ali na naše zadovoljstvo uspeli smo da ih osvojimo i ovakvim repertoarom – objasnila je ona.

Za ovaj koncert odabrali su djela Mendelsona, Čajkovskog, Geršvina i Bartoka. Muzika zahtjevna za izvođače, ali bliska uhu publike.

– Odlučili smo da sezonu počnemo s vedrim repertoarom i što pozitivnijim emocijama, svima toliko potrebnim. U planu je raznolik program, saradnja sa gostujućim koncert majstorom, gostujućim dirigentom, kao i saradnja sa domaćim i stranim solistima. Cilj je da kroz ovu, ali i svaku sljedeću sezonu sazrijevamo i mi kao izvođači, ali i da gradimo publiku istančanog i raznolikog ukusa – naglasila je.

Kako kaže, prije svega cilj im je da u ovim otežavajućim okolnostima za izvođače, uspješno izvedu program i da publika sa koncerta ode ispunjena i sa željom da posluša njihov sljedeći koncert.

– Ovo je mali i mobilan orkestar i jedan od razloga osnivanja istog je da uspješno predstavljamo naš grad, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Naravo da bi došlo do takvih aktivnosti, prvo treba da se smiri epidemiološka situacija na kontinentu. Mi se iskreno nadamo da će se uskoro to i desiti, zato i u naše ime molimo sve posjetioce koncerata da se drže epidemioloških mjera. Dobro nam došli na koncert – dodaje.

Ulaznice u prodaji

Ulaznice za koncert po ceni od 7 KM mogu se kupiti na biletarnici Banskog dvora, svakim danom osim nedjeljom u periodu od 12 do 18 časova. Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mesta u publici za ovaj programski sadržaj je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Prihvati notifikacije