Društvo

Kontrole trgovina i pumpa u Srpskoj: Pola miliona maraka kazni zbog kršenja marži

Trgovačkim centrima i pumpama u Srpskoj, republička inspekcija je od početka godine izdala ukupno 34 kazne zbog nepridržavanja propisanih marži.

kupac razgleda proizvode u trgovini
FOTO: MI0MIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Republička tržišna inspekcija, u ovoj godini je u trgovačkim centrima i marketima imala 171 kontrolu formiranja cijena osnovnih životnih namirnica, za koje je uredbom ograničen maksimalni iznos marže koji se može obračunati na nabavnu cijenu.

Kako su saopštili iz Inspektorata RS, u 23 slučaja utvrđeno je da se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena te su im izrečene kazne u ukupnom iznosu od 345.000 КM.

Takođe, inspektori su u prodajnim objektima konstatovali i druge vrste nepravilnosti oko izdavanja računa, pridržavanja cijena, vođenja poslovnih knjiga i evidencija, te su i po tom osnovu trgovcima izdata 154 prekršajna naloga u iznosu od 94.100 КM.

– U svakoj kontroli gde je utvrđeno prekoračenje marže, naložena je korekcija cijene. U slučajevima gdje su ta odstupanja iznosila nekoliko pfeninga, ta korekcija potrošačima nije uočljiva u njihovom budžetu, dok su za inspekciju i ta mala prekoračenja prekršaj – kažu iz Inspektorata.

Pročitajte još

Ograničenje marže odnosi se samo na osnovne životne namirnice koje su precizno definisane Uredbom, a za sve ostale proizvode cijene formiraju u skladu sa ponudom i potražnjom na tržištu, odnosno riječ je o slobodnom formiranju cijena, kako je to i propisano Zakonom o regulisanju cijena.

Inspektori kontrolišu i pridržavanje Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata. U ovoj godini obavljeno je 113 kontrola formiranja cijena tečnih naftnih derivata, od čega je 11 bilo sa utvrđenim nepravilnostima, jer se trgovci nisu pridržavali propisanih marži prilikom formiranja cijena.

Po tom osnovu izrečene su kazne u ukupnom iznosu od 165.000 КM. Takođe, zbog drugih vrsta nepravilnosti koje su se odnosile na vođenje poslovnih knjiga i evidencija i slično, benzinskim pumpama izrečene su i kazne u iznosu od 26.400 КM.

Kontrole formiranja cijena nastaviće se i u narednom periodu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu