Društvo

Siva ekonomija u jeku sezone, KAZNE SMIJEŠNE: Od 64 kontrolisana ugostiteljska lokala samo 4 izdavala račune

Od 64 kontrolisanih kafana, restorana, noćnih klubova i diskoteka širom Republike Srpske samo njih četiri je uredno izdavalo račune za prodatu robu, odnosno za pruženu uslugu!

Fiskalni račun
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj nevjerovatan podatak saopštio je Inspektorat Republike Srpske.

Republička tržišna inspekcija je u proteklih mjesec dana, u jeku ljetne turističke sezone, realizovala akciju u večernjim satima u u ugostiteljskim objektima, noćnim klubovima i diskotekama, čiji predmet je bila kontrola izdavanja računa i evidentiranja prometa.

– Od ukupno 64 izvršene kontrole, samo četiri su bile uredne, dok je u 60 kontrola utvrđeno da subjekti nisu uredno izdavali račune za prodatu robu, odnosno izvršenu uslugu, zbog čega su im izrečene kazne u iznosu od 57.000 KM – kažu u Inspektoratu.

UGOSTITELJSKI RADNICI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Srpskainfo je pitala Inspektorat koliko su zakonske propisane pojedinačne kazne za neizdavanje fiskalnih računa kada je za 60 ugostiteljskih lokala izdato ukupno svega 57.000 KM.

– U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, inspektori mogu izricati samo najniže zakonom propisane kazne. Konkretan iznos kazne zavisi od toga i koji zakon je prekršen i na koji način je registrovano pravno lice kojem se izriče kazna. S tim u vezi, Zakonom o trgovini propisana je kazna od 800 КM za trgovca – privredno društvo, ako za svaku prodatu robu ili izvršenu uslugu kupcu ne izda fiskalni račun ili drugi odgovarajući račun. Za ovaj prekršaj propisana je kazna od 300 КM za odgovorno lice u privrednom društvu, te kazna od 200 КM za preduzetnika. Takođe, Zakonom o ugostiteljstvu propisana je kazna od 1.500 КM za ugostitelja kao privredno društvo ako za svaku izvršenu uslugu ne izda odgovarajući račun. Za ovaj prekršaj propisana je i kazna od 700 КM za odgovorno lice u privrednom društvu, dok je za ugostitelja kao preduzetnik propisana kazna od 1.000 КM – odgovor je iz Inspektorata.

Pročitajte još

Izdavanje fiskalnih računa, po zakonskim propisima, može da kontrolišu i inspektori Poreske uprave RS, a njihove kazne su strože pa tako imaju zakonska ovlašćenja da objekat zatvore na određeno vrijeme.

– Subjekti koji ne izdaju račune predstavljaju nelojalnu konkurenciju privrednicima koji poštuju zakon i izmiruju sve poslovne obaveze. Obzirom da je u toku ljetna turistička sezona, te da je pojačan promet u objektima koji pružaju usluge u oblasti ugostiteljstva i turizma, tržišna inspekcija će i u narednom periodu nastaviti pojačane aktivnosti u okviru provođenja mjera na suzbijanju sive ekonomije – poručuju iz Inspektorata RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije